Cégvilág

Megállapodott a Microsoft és a Yahoo!

EGYEZSÉG. A korábbi sajtóértesülések helyesnek bizonyultak: hosszú hónapok tárgyalásait követően megszületett az egyezség a Yahoo! és a Microsoft között a keresőüzletágat illetően – jelentette az AP. Ennek eredményeképpen a Microsoft szabadon építheti ki kapcsolatait a világ második legnagyobb keresőmotorjának felhasználóival. Redmond számára ez jelentős fegyver lehet a Google ellen vívott harcban.

A két vállalat másfél éve próbált megállapodásra jutni. Az üzlet körülményei egyelőre nem ismertek, de a Microsoft vélhetően mintegy hárommilliárd dollárért vásárolja meg a Yahoo! keresésireklám-üzletágát, a megállapodás szerint a két vállalat a következő években megosztja egymással jövedelmének egy részét. A Microsoft először a Yahoo! egészét szerette volna megvenni egy 45 milliárd dolláros kivásárlási ajánlattal, ezt azonban elhárította az internetes vállalat.

Az ajánlat elemzők szerint már ekkor is elsősorban a keresésimarketing-szolgáltatások megszerzéséről szólt. Idővel a két cég csöndes tárgyalássorozatba kezdett, miközben kölcsönösen tagadták, hogy továbbra is fennállna az érdeklődésük egymás iránt.

A helyzet most jelentősen változhat: ha a Microsoft nyélbe üti az üzletet, azzal megháromszorozhatja az amerikai keresési üzletágban meglévő részesedését. Ennek jelentőségét növeli, hogy a Microsoft egy hónapja bemutatott saját keresőmotorja, a Bing egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a cégnek továbbra is jövedelmező forrásokat kell keresnie a szektorban.

A szövetség számottevően gazdagítja a Yahoo!-t is, amely így hozzájut a megfelelő adatbázisokhoz, és technológiai téren is megerősödhet. VGO

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek