Cégvilág

Újraélesztő készülékeket telepítenek a kerületek forgalmas pontjaira

Hazánkban, éves átlagban naponta 70 embernek áll le hirtelen a szíve. Budapesten minden órában kellene segítség a közterületen, közlekedési eszközön, közintézményekben. Ősztől egy életmentő programhoz csatlakozik a főváros.

Horváth Csaba egészségügyért is felelős főpolgármester-helyettes levélben kérte a fővárosi kerületek polgármestereit, hogy támogassák a nemzetközi szinten is modellértékű HELP programot és jelöljék ki azokat a forgalmas közintézményeket, ahová elhelyeznék az életmentő pontokat. A HELP civil kezdeményezés fókuszában olyan rendszer áll, amely egyesíti a laikus sürgősségi életmentéshez szükséges eszközöket és az újraélesztéshez szükséges oktatás tudásanyagát és eszközeit.

Jelenleg Budapesten nem állnak rendelkezésre közterületeken, illetve közintézményekben defibrillátor készülékek. Pedig keringésmegállás esetén gyors cselekvésre van szükség! Az első 3-4 perc a legkritikusabb, amikor még lényegi károsodás nélkül visszafordítható a folyamat, minőségileg menthető az élet. Minden segítség nélkül eltelt perc közel 10 százalékkal csökkenti a túlélés esélyét, míg átlagban 10-15 perc telik el a mentőautó megérkezéséig.

Horváth Csaba tájékoztatta a kerületek vezetőit, hogy a „főváros vezetése támogatja és koordinálja az Adlife Media Point (AMP) Zrt. által kifejlesztett HELP Pontok (életmentő és szolgáltató állomások) telepítését Budapesten. A főpolgármester-helyettes által ismertetett menetrend szerint, első lépésként szeptemberben 50 forgalmas közterületi csomóponton, és 50 közintézményben tervezi a Főváros a HELP Program keretében az életmentő kültéri és beltéri eszközök telepítését. Az eszköz telepítése mellett a program része, hogy minden egyes HELP Pont esetében 6 fő részére ingyenes, professzionális, nemzetközi szabvány szerinti akkreditált újraélesztés oktatást biztosítanak, névre szóló oklevéllel. Az életmentő egység (HELP Pont) és szolgáltatás (HELP Oktatás) térítésmentes, mivel a kitelepítés, üzemeltetés és a képzés költségeit az AMP Zrt. magára vállalja. Az életmentő pontok telepítése a kerületektől kapott válaszok összegzése után szinte azonnal, szeptember első felében elkezdődhet.

A HELP Pont a világ elsőszámú kombinált életmentő és szolgáltató egysége. Az egyedi formájú, feltűnő terminálok mindegyike tartalmaz kifejezetten laikusok számára kifejlesztett életmentő-újraélesztési táskát (félautomata defibrillátort), interaktív multimédiás felületet (TV monitor, wifi, sms, webcam, touchscreen, bluetooth), illetve a Mentőszolgálattal élő kapcsolatot lehetővé tevő automatikus riasztási rendszert. Vészhelyzet esetén, a HELP pont tájékoztatja a segítségnyújtókat a teendőkről és az életmentés gyakorlati technikájáról. Segít eligazodni a vészhelyzet okozta pánikban, felhívja a figyelmet az általános segítségnyújtásra. Az életmentő táska kivételekor a készülék automata riasztást indít az Országos Mentőszolgálat félé (beltéri használat esetén az intézmény helyi, képzett személyzetét is értesíti), akiket azonnal tájékoztat a vészhelyzet beálltáról a kialakulás pillanatában. A készülékek csak akkor végzik el a beavatkozást, ha az fiziológiailag indokolt.

Horváth csaba defibrillátor HELP
Kapcsolódó cikkek