Cégvilág

Mérséklődő forgalom a hazai szálláshelyeken

Visszaesett a hazai kereskedelmi szálláshelyek forgalma. A külföldi turisták száma 14, a belföldi vendégeké pedig 9 százalékkal volt alacsonyabb az év első felében, mint 2008 azonos időszakában. A vendégéjszakák száma 12, illetve 10 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban – áll a KSH frissen ismertetett jelentésében.

1,65 millió honfitársunk 3,6 millió vendégéjszakát töltött pihenéssel 2009 első felében, ez 9 százalékkal marad el a múlt év azonos időszakában regisztrált adattól. A vendégforgalom tekintetében az ország egész területén visszaesést lehetett tapasztalni. A Balatonon, illetve Budapesten az év első felében a bruttó árbevétel 3, illetve 16 százalékkal, a vendégforgalom pedig 12, illetve 16 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának eredményétől. A külföldi vendégek száma 2009 első felében meghaladta az 1,32 milliót, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig a 3,73 milliót. A legjelentősebb európai országok közül Ausztriából és Csehországból öt-tíz százalékkal többen, míg Németországból, Nagy-Britanniából, Franciaországból és Romániából 15–32 százalékkal kevesebben érkeztek január–június között, mint az előző év első felében.

A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 2009. január–június között elérte a 100 milliárd forintot, ebből a szállásdíjbevétel 56 milliárd forint volt, 11 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első fél évben. A vendéglátóhelyek az év első öt hónapjában 256 milliárd forint bruttó bevételt könyvelhettek el, ez 7 százalékkal marad el a 2008 azonos időszakában realizálttól.

Júniusig 9 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a szálláshelyeken. GG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek