Cégvilág

Teljes megadás: A rivális Blu-ray gyártókhoz csatlakozik a Toshiba

Miután elvesztette a videó formátum háborút, a Toshiba az egykori rivális táborához a Blu-ray Disc Associationhöz csatlakozik.

A japán elektronikai gyártó egy másik formátumot, a HD DVD-t igyekezett elterjeszteni, de vereséget szenvedett a Blu-rayjel szemben. A cég beszünteti a HD termékek gyártását és csatlakozik a Blu-ray gyártók szövetségéhez – jelenti az AP.

Korábban felmerültek találgatások arról, hogy a Toshiba esetleg a Blu-rayt kihagyva egy modernebb formátum fejlesztésébe kezd. A cég azonban most közölte: lejátszók és Blu-ray képest számítógépek gyártásába kezd. Közleménye szerint a Toshiba a formátum elterjedése és egyre növekvő népszerűsége okán csatlakozik a Szövetséghez.

A Blu-ray Association vezetője a formátumot bevezető Sony, de a szövetség tagja többek között a Panasonic is. a Toshiba mostani lépése éppen a Sony korábbi döntéséhez hasonlít: a vállalat a nyolcvanas években alulmaradt a Panasonickal szemben, amelynek VHS formátuma terjedt el világszerte a Sony Betamaxszával szemben. Amikor ez világossá vált, a Sony is megkezdte a VHS eszközök gyártását.

A Blu-ray piac előrelépést jelenthet a Toshibának, amely a március 30-val végződő pénzügyi évben történetének legnagyobb, 3,5 milliárd dolláros veszteségét könyvelte el.

HD toshiba Panasonic blu-ray Sony
Kapcsolódó cikkek