Cégvilág

Áldozatot hoz a Panasonic és a Sanyo a megafúzióért

A Panasonic mintegy 9 milliárd dollárért vásárolná fel a Sanyót, ezzel létrehozva a világ legnagyobb elektronikai gyártóját. Az európai versenyhatóság azonban csak a kapacitás csökkentésével hajlandó engedélyezni a fúziót.

Az Európai Bizottság közlése szerint a Panasonic és a Sanyo beleegyezett abba, hogy csökkentse európai akkumulátorgyártó kapacitását annak érdekében, hogy a versenyfelügyelet engedélyezze számukra a tervezett fúziót – írja a PC World. Ha a két vállalat egyesül, a világ legnagyobb elektronikai gyártója jöhet létre.

Az EU attól tartott, hogy a két vállalat túl nagy szeletet hasítana ki ez európai akkumulátor piacból. Az egyezség értelmében Panasonic és a Sanyo feláldozza az egyik gyárát, valamint az egyik akkumulátor alüzletágat.

Neelie Kroes, az EU versenyjogi biztosa elégedett az eredménnyel, amely szerinte nem sérti sem a szabad választáshoz való jogot, sem az árversenyt.

Más üzletágakban, például a kamkorderek vagy a laposképernyős televíziók terén is vizsgálódott az EU, de úgy találta, ezekben a szektorokban mindkét vállalat jelentős konkurenciával néz szembe, így itt nem áll fenn a versenykorlátozás veszélye.

Panasonic Sanyo akkumulátor
Kapcsolódó cikkek