Cégvilág

Borturizmus: a hotelek csillagaihoz hasonló rendszert vezetnének be

Évről évre erősödik hazánkban a borturizmus: egyre több és igényesebb a vendég, megjelentek a minőségi szolgáltatók, folyamatosan fejlesztenek a pincészetek.

A szakmabeliek becslése szerint már 7-800 szolgáltató foglalkozhat borturisztikával kapcsolatos tevékenységgel, a szegmens pedig a teljes belföldi turizmus 1-2 százalékát teheti ki, és évről évre pár százalékkal nő.

A piaci szereplők tapasztalatai szerint a szokásos borkóstolás és pincelátogatás mellett egyre nagyobb az igény a kiegészítő szolgáltatásokra, így csak azok a szolgáltatók lehetnek igazán sikeresek, amelyek komplex programcsomagot tudnak nyújtani a vendégeiknek.

A legújabb trend a borturizmuson belül, hogy wellness-, illetve vinoterápiás szolgáltatásokkal egészítik ki a hagyományos szolgáltatáspalettát; a tavalyi évben két pincészet is hasonló profilú, négycsillagos hotelt nyitott meg. Az eddigi tapasztalataik igazolták a várakozásaikat.



A hazai borturizmus további fejlődéséhez több mindent elengedhetetlennek tartanak a szakmabeliek: fontos lenne létrehozni egy egységes minősítési rendszert a borturisztikai szolgáltatók osztályozására, emellett egy egységes közúti és információs táblarendszerszabványt is kialakítanának. Lenne egy saját táblafajta, amely a borturizmussal kapcsolatos helyszíneket jelzi.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

vendég szolgáltató borturizmus pincészet
Kapcsolódó cikkek