Cégvilág

Hetven méteres óriásdaruk érkeztek Ferihegyre - Fotó!

Újabb állomáshoz érkezett Ferihegyen a SkyCourt építése: megérkeztek Németországból azok a speciális toronydaruk, amelyek az épület acélszerkezetét a helyére emelik.

A két, nagyjából 70 méter magas szerkezetet három nap alatt állítják fel, teherbírásuk nagyjából háromszorosa egy átlagos toronydarunak (a gémek végén több mint 6 tonna). A repülőtéren használt toronydaruk másik különlegessége, hogy a Légiközlekedési Hatóság biztonsági útmutatása alapján egyedi festést és világítást is kaptak, hiszen ködben és  éjszaka is messzire kell látszaniuk a pilóták  számára.


 
A különlegesen nagy teherbírású, Magyarországon egyedülálló darukra azért volt szükség, mert a SkyCourt hatalmas, 70 méteres fesztávolságú  acélelemeit csak így lehet a helyükre emelni. A kettes terminál indulási szintjéhez vezető híd alatt ezek az elemek egyszerűen át sem férnének. Október  végéig még további két, kisebb daru is érkezik. A speciális eszközökre várhatóan  2010 májusáig lesz szükség, amíg a SkyCourt szerkezete elkészül, ezt követően a  berendezéseket elbontják és elszállítják a  szakemberek.

A repülőtér modernizációját szolgáló Bud Future program egyik legfontosabb és leglátványosabb eleme a SkyCourt, vagyis Égi Udvar elnevezésű terminálépület felépítése. Ennek révén kényelmesebbé és gyorsabbá válik az utazás, Magyarország pedig egy emblematikus épülettel gazdagodik, amelyre mindenki méltán büszke lehet.

A SkyCourt megépítését a szegedi központú KÉSZ Építő Zrt. nyerte el közbeszerzési eljáráson, összesen mintegy 200 millió euró,  azaz mintegy 54 milliárd forint értékben. Az új SkyCourt egyes elkészült részeit a tervek szerint már 2010 végén birtokba vehetik az utasok. A beruházás 40 ezer négyzetméternyi új utasforgalmi alapterület megépítését valamint 55 ezer négyzetméternyi meglévő épületrész teljes felújítását jelenti.

daru SkyCourt Ferihegy repülőtér Bud
Kapcsolódó cikkek