Cégvilág

Mikor indul növekedésnek a hazai ingatlanpiac?

Mikor lesz már megint növekedés? – kérdezhetik manapság a fejlesztők és bérbeadók az üzleti célú ingatlanpiacon, különösen az irodai ágazatban. A válasz most egyértelmű: nem az idén és jövőre is csak az év vége felé, de leginkább 2011-től.

A legtöbb szakértő inkább óvatos realista, mint álmodozó optimista, a fejlesztők pedig csak a megkötött ügyletekkel állnak elő, és nem sejtetik azt, ha még nincs pecsét rajta – mint korábban.

Ezt a helyzetértékelést kiválóan alátámasztják a legfrissebb kutatói elemzések. Az Ecostat szerint az ingatlanberuházók konjunktúraindexe 2009 márciusában 13, az év júniusában további 3,6 százalékponttal csökkent. Az év első hat hónapjában összesen 16,6 százalékponttal esett, az év harmadik negyedévében viszont 6,73 százalékponttal erősödött. A mostani 23,9 százalékos beruházási konjunktúraindex a 2001-től mért második legalacsonyabb értéket mutatja. „A beruházói optimizmus még nem igazán a jelentős mértékű beruházásokról ad számot, csak azt fejezi ki, hogy már kevésbé pesszimisták az ingatlanberuházó cégek, mint három, illetve hat hónappal ezelőtt voltak” – fogalmazott az intézet.

Utalt rá, hogy a beruházó vállalatok szerint a következő fél évben a főváros nem zöldövezeti részén található irodák lesznek a legnagyobb, de a korábbinál alacsonyabb mértékben kihasználva. A várakozások szerint továbbra is a főváros zöldövezeti és nem zöldövezeti részein található logisztikai ingatlanok kihasználtságát várják a legjobbnak.

Jól rímel erre a meglátásra a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának (melynek tagjai: CB Richard Ellis, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, és Jones Lang LaSalle) most kiadott összefoglalója.

Colliers International Ecostat beuházó Jones Lang LaSalle CB Richard Ellis ingatlan Cushman & Wakefield ingatlanpiac DTZ
Kapcsolódó cikkek