Cégvilág

Sokkolta a válság a lakáspiacot

A válság kipattanása óta, folyamatosan csökkent a lakáspiacon a létrejött tranzakciók száma, a kínálati ár, ugyanakkor változatlan maradt az eladott lakások átlagos mérete és persze tisztult a közvetítői piac. A legerősebbek így képesek voltak megtartani, vagy növelni bevételeiket – áll a RE/MAX elemzésében.

A látható piaci adatok ellenére a pénzügyi válság azonnal negatív hatást gyakorolt az új és a használt lakóingatlanok értékesítésére, amelyet a recessziós időszak tovább fokozott. A RE/MAX legfrissebb elemzése szerint, a pénzügyi krízis kipattanását követő időszakban mind az ingatlanok értékesítésének száma, mind az átlagárak jelentősen csökkentek, amelyet elsősorban a hitelhez jutási lehetőségek szűkülése és a negatív gazdasági folyamatok okoztak.



Ugyanakkor a RE/MAX adatai szerint a keresett ingatlanok alapterülete nem változott, ahogyan nem érintette a folyamat a piacon maradt közvetítéssel foglalkozó vállalkozások bevételét, tekintettel arra, hogy a válság hozta kereslet-kínálat csökkenés azonnal megtizedelte a közvetítő irodák számát, így a létrejövő tranzakciók száma az egyébként is erősebb irodák között oszlott meg.

A keresleti és a kínálati árak közti különbség a vizsgált időszakban jelentősen csökkent, amely nem feltétlenül közvetlen következménye a válságnak. Az olló szűkülése az adatok szerint nagyban függött attól, hogy a létrejött adás-vételi ügyleteket tapasztaltabb értékesítők bonyolították le, akik képesek a reális ár felé terelni az eladókat. Nagy szerepe volt a különbség csökkenésében annak is, hogy a negatív gazdasági folyamatok miatt az eladók is megértették, hogy a korábbi piaci árakhoz képest alább kell megállapítaniuk az árat, ha valóban el akarják adni az ingatlant. Az olló csökkenésének harmadik oka, hogy a piacon csak azok azok az ingatlanok maradtak, amelyeket valóban értékesíteni kívántak.

Átlagos megbízási árak

A válság kipattanását követő hat negyedévben teljesült adás-vételeknél számolt átlagos megbízási árak csökkenése pontosan követi a válság hatásait és érzékelteti a zuhanó keresletet, jóllehet az is látszik, hogy az árkorrekció már 2008 harmadik negyedévében megkezdődött. A RE/MAX 2009 első negyedéves adatai szerint ebben az időszakban 23 százalékkal 15,514,610 forintra csökkent az átlagos megbízási ár (bázis előző év azonos időszak). A második negyedben 18 százalékos zuhanás mutatkozott, az átlagos megbízási ár 19,647,113 forintra mérséklődött.
Mindent összevetve szükséges a piaci árkorrekció, hogy a kínálati árak végre találkozzanak a keresleti szinttel.

Átlagos eladási ár

Hasonlóan az átlagos megbízási áraknál az átlagos eladási árak is meredek szakadékot mutatnak a vizsgált negyedévekben. Az idei első negyedben például 23 százalékos csökkenéssel 18,443,861-ről 14,153,369 forintra mérséklődött a mutató szám. A következő negyedben is folytatódott a zuhanás, itt 16 százalékkal mérséklődtek az átlagos eladási árak. Mindent összevetve ez a mutató szám, valahol 15 millió forintnál áll be, amely támasztékot adhat a piacnak és csak 2010-től várható innen újra növekedés.

Átlagos eladási ár-viszony a megbízási árhoz

Az eladó és a vevő igényei közötti különbség szűkülése látványos volt, amely a RE/MAX adatai szerint lassan, de biztosan megáll. Azt is látni, hogy nem a vevői igények, hanem a kínálati oldal mutatkozik rugalmasabbnak, vagyis az eladók igazodnak (árcsökkentéssel) a piachoz. Kedvező adat, hogy a kínálati és a vételi árak közötti különbség rendre 90 és a 100 százalékos küszöb között mozgott.

Eladott ingatlanok átlagos mérete és négyzetméter ára

Az eladott lakások átlagos mérete nem változott, továbbra is 56 négyzetméter, ám az egy négyzetméterre jutó árak zuhanása erős volt. Idén az első negyedévben ez az ár 273,972 forint volt, amely 16 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában volt. A második negyedben 17 százalékos csökkenés mutatkozott, s RE/MAX adatai szerint az átlagos négyzetméter árak 290 ezer forint környékén stabilizálódnak.

Értékesítések száma

Az értékesítések számának csökkenése nem feltétlenül hozta magával a talpon maradt vállalkozások, közvetítő irodák forgalmának csökkenését. A RE/MAX értékesítései is csökkentek, illetve ezzel együtt a franchise rendszerben működő irodáinak száma is csökkent. Ugyanakkor a legerősebb partnerek alkalmazkodtak a piaci folyamatokhoz és képesek voltak növelni bevételeiket.

Újlakás piac

Az újépítésű lakások piacát közvetlenül és azonnal érintette pénzügyi válság, hiszen a hitelfelvételi lehetőségek beszűkülése illetve a hitelfelvétellel járó költségek emelkedése jelentősen csökkentette az ilyen ingatlant vásárlók vásárlóerejét. Fontos kiemelni, hogy sok nyugat-európai országból érkező kis és közepes befektető, aki korábban ezt a piacot élénkítette, szintén eltűnt, nagy űrt hagyva maguk után. Itt fontos megjegyezni, hogy azok a fejlesztők, akik jelentősebb kedvezményeket adtak, ebben az időszakban is képesek voltak gyorsan értékesíteni a lakásokat. Érdekes új jelenség volt továbbá, hogy a vevők előnyben részesítették azokat a lakásokat, amelyek előrehaladottabb készültségi fokban voltak még akkor is ha az alaprajz vagy egyéb tényező alapján ez nem volt indokolt, mert a nagyszámú félbemaradt projekt bizalmatlanná tette őket.   

lakáspiac eladási ár lakás ingatlan értékesítés válság
Kapcsolódó cikkek