Cégvilág

"Üresen konganak" a budapesti irodák – Körkép a nagyoktól

A Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (melynek tagjai: CB Richard Ellis, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, és Jones Lang LaSalle) ezúton teszi közzé a 2009 harmadik negyedévére vonatkozó irodapiaci adatokat.

Összesen 47 663 négyzetméter irodaterületet adtak bérbe július 1. és szeptember 30. között, amely 2006. második negyedéve óta a legalacsonyabb érték, és jelentős, 60 százalékos csökkenést mutat az előző negyedévhez képest. A múlt negyedévben a teljes bérbeadás 51 százalék szerződéshosszabbításból, 37 százalék meglévő épületekre vonatkozó új szerződésekből, 11 százalék a meglévő területek növeléséből, és mindössze az egy százalék alatti része adódott előbérleti szerződésekből.  A gazdasági válság által felerősített piaci folyamatoknak köszönhetően a szerződés- hosszabbítások száma folyamatosan nő, és 2009 első negyedéve óta a bérleti szerződések legnagyobb részét alkotják.

Az öt legnagyobb bérleti tranzakcióból az első négy szerződéshosszabbítás volt. A legnagyobb szerződés-megújítás a Tatáé volt a Science Parkban (5 730 négyzetméter), a Deloitté az Park Átriumban (4 871 négyzetméter), a Roche maradt a Terraparkban (3 141 négyzetméter) és a Novartis újratárgyalta bérletét a Bartók Házban (2 510 négyzetméter). A legnagyobb új szerződést egy gyógyszerészeti cég kötötte 1 618 négyzetméterre a Dorottya Udvarban.

A budapesti piacon az elmúlt negyedévben 118 482 négyzetméter modern irodaterületet adtak át, így a teljes állomány szeptember végére elérte a 2 334 100 négyzetmétert. Az átadott épületek közül a legnagyobbak a Madarász irodapark első üteme (16 822 négyzetméter), az Infopark E (16 250 négyzetméter), az IP West utolsó ütemei (13 974 négyzetméter) és a Capital Square II. fázisa (10 541 négyzetméter).

Az alábbi kisebb irodaházak kerültek még átadásra: Bécsi Corner, Fórum Offices, Palazzo Dorottya, valamint felújították az Erzsébet Irodaház B épületét. A harmadik negyedévben átadott új MTV székház és a Market irodaépület speciális bérlői igény szerint épült irodaépületek.

A kihasználatlansági mutató az előző negyedévhez képest 1,7, az egy évvel ezelőtt mért értékhez képest pedig 4,6 százalékponttal emelkedett. Szeptember végén a budapesti bérirodák 19,7 százaléka üres volt, ez 2003 decembere óta a legmagasabb érték. A város egyes részpiacain átlagosan 1,2-1,6 százalékponttal, míg a Központi Piacon több mint 2 százalékponttal nőtt a kihasználatlanság. Az üresedési ráta továbbra is a Központi Piacon a legalacsonyabb (13,7 százalék, márciusban 11,7 százalék volt), míg immár harmadik negyedéve a legmagasabb a Pesti Nem-központi Piacon (25,1 százalék, márciusban 23,4 százalék volt) mérhető.

Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma Colliers International negyedév Jones Lang LaSalle CB Richard Ellis Cushman & Wakefield ingatlanpiac DTZ
Kapcsolódó cikkek