Cégvilág

Az étkezési jegyen spórolnának a kkv-k

A K&H kkv bizalmi index kutatás keretében a GfK Hungária Piackutató cég felmérést készített a mikro-, kis- és középvállalkozások körében, hogy 2010-ben milyen mértékben tervezik alkalmazni a béren kívüli juttatások különböző formái

Bár számos juttatás tekintetében csökkenés tapasztalható, adott körülmények között pozitívumnak tekinthető, hogy az elmúlt hónapok jelentős visszaesése után nem tapasztalható további drasztikus megvonás.

A mikro-, kis- és középvállalkozások elkövetkezendő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index kutatás megvizsgálta, vajon a munkaerő túlnyomó többségét foglalkoztató kkv szektor milyen mértékben kívánja alkalmazni a béren kívüli juttatásokat 2010-ben.

Az eredményt illetően pozitívumnak tekinthetjük, hogy bár 2008 második negyedéve óta folyamatosan csökkenő tendenciát tapasztalunk a béren kívüli juttatások alkalmazása tekintetében, a kutatás legutóbbi értékei alapján nem várható további jelentős visszaesés. Ez az eredmény különösen figyelemre méltó akkor, ha figyelembe vesszük, a béren kívüli juttatásokat jelző mutatók - mintegy a válság előszeleként – már egy negyedévvel a bizalmi indexet megelőzően csökkenni kezdtek. 


 
Miközben a béren kívüli juttatások körében továbbra is legnagyobb jelentőséggel az étkezési hozzájárulás bír, itt tapasztalható a legnagyobb, mintegy 5 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest.

Emellett még a nyugdíjpénztári befizetések, valamint az üdülési csekk vonatkozásában látható számottevő csökkenés (4 százalékpont). A második leggyakoribb béren kívüli juttatást, a közlekedési költségtérítést a megkérdezett cégek harmada kívánja nyújtani dolgozóinak.

Bár a kkv-k által alkalmazott legnépszerűbb béren kívüli juttatási formák megegyeznek a mikro, a kis-, illetve középvállalkozások körében, azonban jelentős eltérést tapasztalunk a tekintetben, hogy várhatóan hány cég fogja alkalmazni az elkövetkezendő egy évben. 2010-ben továbbra is a nagyobb vállalatok dolgozói számíthatnak inkább béren kívüli juttatásokra (75 százalék), de a kisebb cégek is mintegy kétharmada (63 százalék) fogja dolgozóit ilyen formában jutalmazni.

béren kívüli juttatás felmérés kkv bizalmi index K&H GfK Hungária üdülési csekk étkezési jegy
Kapcsolódó cikkek