Cégvilág

Az új Windows is védtelen, ha "meztelen"

A Sophos számítógépes biztonsági cég tesztje szerint a Windows 7 tulajdonosoknak is érdemes vírusvédelmet telepíteniük az újonnan beszerzett konfigurációkra, mivel a rendszer nem minden károkozó szoftver ellen védett.

A Microsoft fejlesztette a védelmet szolgáló User Access Control (UAC) szolgáltatást, ennek ellenére a rosszindulatú programok elleni teljes védettség eléréséhez továbbra is külső szoftvere segítség szükséges – írja a The Register.

A Sophos tíz, október végén keringő vírussal tesztelte az új operációs rendszer védettségét. Egy rosszindulatú alkalmazást megállított az UAC, míg kettő nem lépett működésbe, függetlenül attól, hogy be volt-e kapcsolva a Windows szolgáltatása. Hét vírus sikeresen megfertőzte a számítógépet az UAC bekapcsolása mellett is. Mindez azt mutatja, hogy – mint azt a Microsoft is hangsúlyozza – a dobozból kikerülő operációs rendszer önmagában nem védett a vírusokkal szemben.

Az UAC figyelemmel kísérő a futási engedélyt kérő programokat és szükség esetén a felhasználó engedélyét kéri egy-egy gyanúsnak tűnő alkalmazás elindításhoz. A programot sok felhasználó zavarónak tartotta, ezért a Windows 7-re telepített szűrő inkább a háttérbe húzódva végzi a munkáját.

UAC szűrő vírus szoftver Microsoft program
Kapcsolódó cikkek