Cégvilág

Megkongatták a vészharangot a rezidensek!

Nem fért bele Székely Tamás egészségügyi miniszter idejébe, hogy megnézze a rezidensek 10 perces figyelemfelhívó akcióját a Bazilika előtti téren, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy aligha fog javulni a fiatal orvosok helyzete.

Pedig a demonstráció látványosra sikeredett: a fővárosi, szegedi, debreceni és pécsi fiatalok szimbolikus koreográfiával Magyarország alakzatban sorakoztak fel.

A fehérköpenyes élőkép zenére mozogni kezdett és a fiatalok elindultak nyugati irányba, de a határnál meggondolták magukat és visszafordultak. Majd elnémult a zene és a vészharang megkongatására mindenki levette a köpenyét. Záróelemként pedig szívformába tömörült össze a másfélezer rezidens, és ritmusos karfelemeléssel utánozták a szív lüktetését. A külföldi turistáknak tetszett az előadás.

„A fiatal orvosok nyomasztó helyzetben vannak, másod- és harmadállást kénytelenek vállalni, ennek pedig a betegek isszák meg a levét. Jelenleg a kezdő fizetés 95 ezer forint körül van” – magyarázta lapunknak Papp Magor.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta: azt szeretnék elérni, hogy egy fizetésből meg tudjanak élni, de számháborúba nem szeretne bocsátkozni. „Várjuk a társadalom jelzését, hogy szüksége van ránk. Itthon szeretnénk gyógyítani és nem külföldön” – hangsúlyozta.


[enews_gallery id='218581']

rezidensek egészségügy Székely Tamás orvosképzés
Kapcsolódó cikkek