Cégvilág

"A klímamegállapodás olyan csalás, mint az újinfluenza"

A klímaváltozási egyezmény az orosz földgázexport jelentős csökkenéséhez vezet, ha Oroszország csatlakozik a kiotói megállapodást követő jegyzőkönyv aláíróihoz – véli a LUKoil alelnöke.

Leonyid Fedun, a legnagyobb orosz független olajtermelő LUKoil alelnöke a klímaváltozási egyezményt " az újinfluenzához hasonló globális csalásnak" nevezte. A gázfogyasztás Európában jelentősen eset - fejtegette -, s a LUKoil úgy határozott, hogy számos gázprojektjét függőben tartja és más, nyereségesebb projektekre fókuszál. Fedun azt állítja, hogy az orosz gázexport jelentős csökkenéséhez vezetne, ha Moszkva is csatlakozna az új klímaegyezményhez – tudósít a RIA Novosztyi.

Korábban Faith Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető közgazdásza úgy vélekedett, ha a jelenleg kidolgozás alatt álló klímaváltozási jegyzőkönyvet aláírják, Oroszország gázexportja évi 180 milliárd köbméterre csökkenhet 2020-ra, ellenkező esetben viszont Oroszország évente évi 240 milliárd köbmétert exportálhatna.

Hétfőn kezdődött meg Koppenhágában a tizenötödik ENSZ konferencia a klímaváltozásról. A megelőző két éves nemzetközi egyeztetés után a résztvevők most kötelező erejű megállapodást dolgoznak ki a globális felmelegedés megállítására. A kiotói egyezmény egyes elemei 2012-ben hatályukat vesztik, ezért a jegyzőkönyvet új dokumentummal kell helyettesíteni.

A tárgyalásokon 192 ország mintegy 15 ezer képviselője vesz részt, az elemzők szerint ugyanakkor valószínű, hogy a hét végéig tartó ülésen csak az alapelveket határozzák meg. A feszültségekre utal az is, hogy tegnap nagy felháborodást keltett a fejlődő országok körében egy kiszivárogtatott titkos terv, amely a gazdag államoknak jóval nagyobb kibocsátást engedélyezne, mint a szegényebbeknek.

Nem elégségesek a fejlett országok által vállalt emissziócsökkentési célok – jelentette ki ma a koppenhágai ENSZ-klímakonferencia megnyitása után a kis szigetországokat tömörítő koalíció képviselője.

gáz export Lukoil Kiotó klímaváltozás Koppenhága
Kapcsolódó cikkek