A szűkülő hazai piac és a romló európai exportlehetőségek mellett kitörési pontot jelenthet a hazai húsipar számára a Távol-Kelet – mondták el az ITD Hungary és a Magyar Húsiparo-sok Szövetségének vezetői egy tegnapi sajtóeseményen. Mint Süveges-Szabó László, az ITD Hungary üzletfejlesztési igazgatója jelezte: a két szervezet a hazai húsipar négy fontos szereplőjével, a Hungerittel, a Pickkel, a Kométával és a Hampexszel együtt szervezett roadshow-t Dél-Koreában, Japánban, Vietnamban és Hongkongban.
Míg előbbi két ország fontos célállomása a magyar hústermékeknek – az exportnak már több mint tizedét kitevő távol-keleti piac háromnegyede-négyötöde talál gazdára Koreában vagy Japánban –, Hongkong, illetve a szigorú importvámokat alkalmazó Vietnam még viszonylag felderítetlen terület – mondta el Éder Tamás, a hússzövetség elnöke. Hozzátette: a két országba exportált termékek kilencven százaléka alapanyag, ám az elmúlt egy-két évben megnőtt az érdeklődés a nagyobb feldolgozottságú termékek iránt is. Ilyen a helyi igények szerint gyártott virsli, a szalámi vagy a libamáj, de új prémium termékként Japánban már megjelent a mangalica is.
Ami a legnagyobb, a kínai piacot érinti, az oda irányuló húsexport akadálya, hogy szigorú állat-egészségügyi előírásoknak kell megfelelni, amit egyelőre csak a baromfiszektor teljesített. A sertésprotokoll esetében Éder Tamás szerint egy-másfél év múlva lesz erre mód. GYM
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.