Cégvilág

Közösen "dédelgeti" az MVM-et és a Molt a Fidesz és az MSZP

Az energetika világa olyan területe a politikának, amelyet nem befolyásolnak a parlamenti erőviszonyok. A parlament MSZP- és Fidesz–KDNP-frakciója nemrég – a liberálisok, valamint alighanem az EU és a kormány ellenében – nagy hazai energiacégnek kedvező törvénymódosításokat fogadtak el. A beterjesztők szerint az érintett vállalatok szakértői is segítettek nekik, ám az MVM és a Mol ilyenről nem tud – írja a Népszabadság.

Néhány hete példás egységben egy sor áram-, gáz- és távhőpiaci jogszabályt módosított az Országgyűlés. Ezek eredményeképp többek között az MVM-csoporthoz tartozó Mavirnak nem kell eladnia a hálózatát, az független rendszerirányítóként a cégcsoport része maradhat.

A jogszabály nem akárkik ellenében születhetett meg: a módosítások miatt rosszabbul járó energiacégeken kívül az EU, sőt a kormány is szívhatja a fogát. A háttérvitákban állítólag elhangzott, hogy az Országgyűlés MSZP- és Fidesz–KDNP-frakciójának egysége akár népakaratnak is tekinthető, ami előtt a kormánynak is fejet kell hajtania. Mi vezetett a montesquieu-i alapelvek hirtelen betartásához? – teszi fel a kérdést a Népszabadság.

A csomagot az egységfront jegyé ben egy szocialista és egy Fidesz-képviselő, Podolák György és Fónagy János jegyzi. Mindkét politikust energetikával foglalkozóként tartják számon. Fónagy az Orbán-kormány szakminisztere volt, egyben az akkor államtitkár, ma a minisztériumot irányító Hónig Péter egykori főnöke. Podolák György a parlament gazdasági bizottságának elnöke.

Lapunknak egyikük sem tagadta, hogy a példás összefogás nyomán elfogadott csomag az állami Magyar Villamos Műveknek (MVM), illetve a sajátos tulajdonosi szerkezetű Molnak kedvez. A szocialista honatya a nemzeti vállalatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve: ennek komoly előzménye van a parlamentben. Emlékezetes: a lex Mol kapcsán kialakult már a teljes nemzeti egységfront. Sorainkat akkor az OMV ellenében zártuk, ezt végül az EU nem kifogásolta.

Az MVM-mel kapcsolatos korábbi törvényeknél mind az MSZP, mind a Fidesz szembement az akkor SZDSZ irányítású szaktárca piacfelszabadító – így főleg az MVM-nek hátrányos – törekvéseivel. Gyurcsány Ferenc kormányfő akkoriban rádöbbenni látszott az MVM hazai méretének állítólagos hátrányaira, de a jelek szerint ezzel csak érveket keresett Kocsis István korábbi MVM-vezér menesztéséhez. A csak néhány napig kifogásolt piaci túlsúlyhoz végül nem nyúlt hozzá.

Az ilyesfajta piacvédelmet az EU elvben ellenzi: rendre a nemzeti piacok kitágítása és a helyi monopóliumok letörése mellett kardoskodik. Szerintük, ha egy láncolat a termeléstől az eladásig egy nagy szereplő kezében van, az felhajtja az árakat.

Podolák áram Mavir Fónagy MSZP távhő gáz EU Fidesz Mol MVM
Kapcsolódó cikkek