Cégvilág

Mi történik a győri Audi gyárban?

A válság ellenére is több mint 180 millió eurós beruházássorozatot hajtott végre az idén az Audi AG győri leányvállalatánál.

Ezzel 3,8 milliárd euróra növekedett az anyacég által 1993 óta a vállalatra fordított beruházási összeg. Legutóbb, december elején, egy 94 millió forintba került elektronikus tesztlaboratórium kezdte meg a munkát, amellyel a motorok alkatrészeit vizsgálják – tájékoztatta lapunkat Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója.

„A társaság idei beruházási összege megfelel az elmúlt öt év átlagának. Egy ilyen – évi közel kétmillió motor kibocsátásra képes – gyárban mindig szükség van fejlesztésre: ebben az évben például 11 új motor gyártását kezdtük meg” – emelte ki Thomas Faustmann, hozzáfűzve: az idei 180 millió euróból nagyrészt az új termékek gyártásához szükséges termelőberendezéseket vásárolták meg.

Így például egy hónapja kezdődött meg a bioetanollal is üzemelő, kétliteres benzinmotorok sorozatgyártása. A gyártás előkészítésére és a szükséges műszaki átalakításokra közel 30 millió forintot fordítottak. Az első fél évben végrehajtott 1,1 milliárd forintos beruházás eredményeként pedig egy új dízelmotorcsaláddal bővült a cég termékpalettája.

A 90 és 105 lóerős, 1,6 literes TDI motort az Audi mellett a Volkswagen konszernhez tartozó márkák (VW, SEAT, Škoda) több modelljébe építik be. Egy új motorcsalád sorozatgyártását évekig tartó tervezés, illetve kapacitásfejlesztő beruházások előzik meg. Így éppen jókor zárult le ez az időszak ahhoz, hogy manapság, amikor a megmaradt autóvásárlók az egyre kisebb hengerűrtartalmú, illetve a gazdaságos motorral szerelt gépkocsikat keresik, Győrben is megkezdődjön a keresletet kielégítő motorok gyártása.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Faustmann Audi Hungaria Motor Kft. Audi motorgyártás VW Skoda Seat Volkswagen Győr gyár beruházás
Kapcsolódó cikkek