Az utóbbi időszakban jellemző, hogy csökkent a nagyobb feldolgozottságú élelmiszerek – például a panírozott termékek – iránti érdeklődés – emelte ki Erdélyi István.
A pulykaágazaton belül a tavalyi év volt az igazi vízválasztó: az állatállomány a 2007-es, 4,4 milliós szinthez képest 2008-ra 3,5 milliósra esett viszsza. Igaz, közben a felvásárlási átlagár növekedést mutatott, ám az exportra is termelő ágazatot még a gyenge forint sem tudta helyretenni. Az inflációs hatások és a forint hektikus árfolyama is rossz hatással van a pulykatermelőkre: ahhoz, hogy az 1999-es szinten tudjon teljesíteni a szektor, 330-340 forintos euróárfolyamra lenne szükség – véli Erdélyi István, aki egyben a Magyar Pulykaszövetség elnöke.
A Zalabaromfi tavalyi csődje után az idén a SáGa Foods kényszerült a termelés visszafogására, így ötszáz dolgozója elbocsátására. A szektor visszaesését azonban nem csak a gazdasági válság magyarázza: 2004-ben még 150 ezer tonna fölött volt a termelés állománya, amely erre az évre már 100 ezer tonna alá esik – mondta el Erdélyi István. Szakértők szerint jövőre akár 80 ezer tonnánál is kevesebb lesz. Ezzel együtt évről évre esik vissza a termelők száma is: az EU-csatlakozáskor még 8 nagy volt a piacon, számuk a következő években akár háromra eshet vissza. GyM
„A szokásos szakszerű védekezéssel sem állatról emberre, sem emberről állatra nem terjed a vírus” – emelte ki a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a hőkezeléssel el is pusztul, így emberi fogyasztásra mindenképpen alkalmas, biztonságos a pulykahús.
„A szokásos szakszerű védekezéssel sem állatról emberre, sem emberről állatra nem terjed a vírus” – emelte ki a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a hőkezeléssel el is pusztul, így emberi fogyasztásra mindenképpen alkalmas, biztonságos a pulykahús.-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.