Cégvilág

Továbbra sem nyugodhat meg az Intel

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) versenyt korlátozó viselkedés miatt bírósági eljárást indít a világ első számú csipgyártója ellen.

Az FTC közleménye szerint a bírósági eljárást az indokolja, hogy az Intel versenyt korlátozó lépéseket hajtott végre annak érdekében, hogy megfékezze a csip piacon szerzett monopóliumát veszélyeztető termékek megjelenését – idézi a Washington Post.

A hatóság azzal vádolja az Intelt, hogy agresszív módszerekkel érte el, hogy a PC-gyártók, például a Dell az ő csipjeit használják a riválisok, elsősorban az AMD termékei helyett. Az Intel ellen az Egyesült Államok mellett európai és ázsiai országok is vizsgálatot folytattak.

Az FTC mostani eljárásának érdekessége, hogy az Intel és az AMD közötti harc látszólag véget ért, amikor a piacvezető 1,25 milliárd dolláros megállapodást kötött a második legnagyobbnak számító AMD-vel.

"Bár a két cég közötti kapcsolat megromlott a múltban, ez a megállapodás minden jogi vita végére pontot tesz" – állt az Intel és az AMD novemberben kiadott közös közleményében.

Az Intelt májusban az európai versenyügyi hatóságok 1,5 milliárd dollár összegű bírsággal sújtották. A cég kezdettől vitatta a döntést . Az illetékesei ezért szeptember végén nyilvánosságra hozták azokat az Intel által küldött leveleket, amelyek a trösztellenes hatóság szerint egyértelműen bizonyítják, hogy a világ legnagyobb chipgyártója ki akarta szorítani a piacról riválisát, az Advanced Micro Devicest (AMD).

Az EU ítélete szerint a világ legnagyobb chipgyártója azért fizetett az Acernek, a Dellnek, a HP-nek, a Lenovónak és az NEC-nek, hogy a gyártók kizárólag, illetve elsősorban Intel eszközöket vásároljanak. Az Intel emellett azért is fizetett a cégeknek, hogy azok ne forgalmazzák vagy lassítsák az AMD chippel szerelt számítógépek forgalmazását. Az Intel álláspontja szerint az EU vizsgálata során nem vette figyelembe, hogy az általa nyújtott kedvezmények valóban közvetlenül hatottak-e az európai fogyasztókra, a cég ezért fellebbezett a döntés ellen.

csip AMD Intel bíróság versenyt korlátozó
Kapcsolódó cikkek