Cégvilág

A Costes lett az év étterme

A rangos elismerést üzletemberekből, diplomatákból és közéleti személyiségekből álló, ínyenc vendégkört reprezentáló 36 fős zsűri ítélte meg Magyarország legjobb éttermének, a Costesnek.

A Dining Guide étteremkalauz már ötödik éve hirdette meg az Év Étterme címért zajló versenyt 2009-ben. Az elmúlt években 2005-ben a Fausto’s, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte el a címet, 2007-ben ismét a Fausto’s-t érte a megtisztelő elismerés. A 2008-as év nyertese pedig a Bock Bisztró lett.

Tavaly első alkalommal a Dining Guide étteremtesztelői készítettek szakmai ajánlást a társadalmi zsűri számára. Az inspektorok 2009 eleje óta járták az ország éttermeit és tapasztalataik alapján szűkítették le a mezőnyt az Év Étterme díjra esélyes vendéglátóhelyekre. A listán szereplő éttermeket a második körben a zsüri tagjai meglátogatták és egytől tízig terjedő skálán értékelték.

A tavaly év végéig tartó tesztelés egyik legfontosabb eleme volt, hogy a nemzetközi éttermeket is jól ismerő ínyencek nemcsak szigorúan kulináris kritériumok alapján döntöttek, hanem általános gasztronómiai és fogyasztói szempontok szerint is. Összesített szavazatuk jelölte ki a Dining Guide díj nyertesét, az Év Éttermét.

A díjátadó gálán a hagyományt követve a legjobb 10 közé választott éttermek a helyszínen mutatták be különlegességeiket, a konyhafőnökök személyesen kínálták az alkalomra készített specialitásaikat

2009. TOP 10 étterme
(a társadalmi zsüri listája)
Forrás: Dining Guide


Arany Kaviár

Budapest egyetlen autentikus orosz étterme, amelynek már belső hangulata is a szláv lélek súlyosságát, rejtelmességét tükrözi. Közel húsz éve működik az Ostrom utcában a vendéglő, ahol a séf, Szása, azaz Nyíri Sándor kísérletező kedve biztosítja a folyamatos megújulást. A pelmenyik, szoljankák és füstölt halak mellett a modern magyar és nemzetközi magyar fogások is odafigyeléssel és kreativitással készülnek.

Babel

A Váci utca turistacsapdái között van egy kakukktojás. Az étterem ugyan még éppen hogy másfél éves, de gyorsan az élbolyba főzte magát. Olyannyira, hogy a tekintélyes Gault Millau kalauz, amely először tesztelt budapesti éttermeket is, 15 ponttal az egyik legjobb fővárosi étteremnek minősítette. Kortárs magyar menüjük a műfaj egyik legjobbja, Pesti István konyhafőnök pedig az ország talán legszebben tálaló konyhafőnöke. A babelisták körében ritkaságnak számító gourmet vegetáriánus menüje is népszerű.

Bock Bisztró

A Dining Guide díj tavalyi nyertese kétségtelenül az ország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb étterme. Legnagyobb szerepe ebben nyilvánvalóan a konyhafőnök-tulajdonosnak, Bíró Lajosnak van, akinek kézjegye: személyisége, jókedve és humora akkor is érződik a vendéglőben, amikor ő maga nincs ott. Megújított magyar ételeiben is megjelenik vagánysága, fricskái, hol máshol kapna az ember üdvözlőfalatként mangalicazsírt kenőcsös tubusból vagy tarhonyát kaviáros dobozban.

Chateau Visz

A Németországban „fanatikus nehézfiú” hírében álló Michelin-csillagos konyhafőnök a Balatontól délre fekvő Viszben lévő kastélyszálló gourmet konyháját viszi. Erik Schröter a modern magyar konyha egyik legjelesebb művelője. Filozófiája szerint egy séfnek az a feladata, hogy éljen a környék adottságaival és azt ételeivel bemutassa. A balatoni mezők gyógynövényeitől kezdve a vízi bivalyig számos elfeledett alapanyagot épített be konyhájába. A Népszabadság Top 100 éttermében tavaly az első helyet szerezte meg.

Csalogány 26

Az első „újhullámos” éttermek között volt, ahol a konyha alárendeli magát az alapanyagnak és az évszaknak, a minőségi ebéd műfaját is ők honosították meg. Ma már saját kertészettel is rendelkezik Szigetszentmártonon, ahol kiváló minőségű zöldségeket és gyümölcsöket termelnek, a burgonyájuk pl. önmagáért beszél. Az egyik legtehetségesebb magyar séf, Pethő Balázs, kiváló érzékkel alkalmazza a csúcstechnológia vívmányait, ételei színesek és harmonikusak. Tejesbáránya és polentája fogalom.

Costes

Komoly kísérlet a világszínvonalú csúcsgasztronómia hazai meghonosítására. Az alapanyagok a legtöbb francia csúcséttermet ellátó párizsi Rungis piacról érkeznek. A Ferran Adriá éttermében tanult portugál Miguel Rocha Vieira konyhafőnököt idén az argentin Nicolas Rafael Delgado váltja, aki számos Michelin-csillagos francia étteremben bizonyította tehetségét.

Enoteca Corso

Valóban Európa kulturális fővárosában érezheti magát a vendég a Mecsek oldaláról a pécsi belvárosba költözött étteremben. A tulajdonos házaspár külföldi munkáik és utazásaik során vált a francia és olasz csúcsgasztronómia megszállottjává. A konyha fiatal reménysége címet viselő Molnár Gábor séf helyét idén a saját nevelésű Kovács Gábor veszi át. Már csak a desszertjeikért is érdemes Pécsre zarándokolni.

Fausto''s

1994-ben, Velence, London és New York híres éttermeiben séfként eltöltött évek után Fausto Di Vora Budapest szívében megnyitotta a város egyik legnépszerűbb és legelismertebb olasz vendéglátóhelyét. A minőségi olasz konyha minden rejtelmét bemutató étterem két alkalommal is elnyerte a Dining Guide díját.

Kistücsök

A Kistücsök intézmény, azon kevés éttermek egyike, amelyért akár a tél kellős közepén is érdemes a Balatonra utazni, sokan meg is teszik. Csapody Balázs tulajdonos és Jahni László séf párosa évtizedes barátságon alapul, a folytonosság pedig meghozta a gyümölcsét. A regionalitás és szezonalitás alapelveit szem előtt tartva haladnak a hagyományos magyar konyha megújításának útján, miközben szépen, lassan a vendégeik ízlését is példaértékűen és elegánsan finomítják.

Onyx

A Top éttermek közül egyedül itt vezeti hölgy a konyhát. Szulló Szabina hiszi, hogy a hagyományos főzési technikák, módszerek elengedhetetlenek az innovatív gasztronómiában és ez a meggyőződése a Gerbeaud házban működő Onyx étterem majd’ minden kreációján érezhető. Mivel az étterem szorosan kapcsolódik a Gerbeaud cukrászatához, azon ritka éttermek egyike, ahol a desszert is meghatározó élmény.

Dining Guide éttermek
Kapcsolódó cikkek