Cégvilág

Kulturális sivatag jöhet létre

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) évértékelő jelentése szerint a kalózkodás és illegális letöltés továbbra is látványosan rányomja a bélyegét a zeneipar éves teljesítményére. A szakértők szerint a jelenség kiváltképp a nem angol nyelvű előadók fokozatos ellehetetlenülését eredményezi – tudósít a HENT.

Az IFPI szakértői szerint a korábban virágzó zeneiparáról is ismert országok, Spanyolország, Franciaország és Brazília megjelenési adatain lehet leglátványosabban lemérni a kalózkodás és illegális letöltés káros hatásait. Az iparági képviselők szerint több mint aggasztó, hogy a tavalyi év első felében csak 103 helyi zenei album jelent meg Franciaországban, ami 2003 azonos időszakához képest 60 százalékos visszaesést jelent.

Rob Wells, az Universal Music Group International elnökhelyettese az IFPI jelentésére reagálva úgy fogalmazott, "szégyenletes, hogy a hatalmi pozícióban lévők nem csak egyszerűen a gazdasági veszteséget, de az országhatáraikon belül jelentkező kulturális elszegényedést sem veszik észre". Wells szerint drasztikus és gyors ellenlépések nélkül Spanyolország rövidesen "kulturális sivataggá" válhat.

John Kennedy, az IFPI elnöke ehhez hozzátette: a nem angol nyelvű előadók helyzetét nehezíti meg leglátványosabban a kalózkodás, ezért az egyes nemzeti kormányoknak sokkal sürgetőbben kellene kezelni a szerzői jogi visszaélések problémáját.

Az IFPI adatai egyébként a nemzetközi digitális eladások emelkedését, de a fizikai hordozók értékesítésének csökkenését mutatják. Becslései szerint a digitális album eladások 20, az egy számra vonatkozó online értékesítés 10 százalékkal nőtt, viszont a fizikai hordozók eladási adatai 10 százalékos visszaesést mutattak 2009-ben. 2004 óta összesen 940 százalékkal nőtt az online eladások száma, mégis a teljes zeneipar forgalma 30 százalékos csökkenést mutatott ugyanezen időszak alatt.

HENT IFPI Universal digitális album kalóz digitális zeneipar online
Kapcsolódó cikkek