Cégvilág

Túladnának a nyakukon maradt H1N1 vakcinákon a kormányok

A világ számos kormánya próbálja módosítani a gyógyszergyárakkal kötött szerződéseit, illetve túladna a már leszállított H1N1-vakcinák egy részén azt követően, hogy óriási tételben marad a nyakukon a fel nem használt oltóanyag.

A megrendelt mennyiség jó része főként azért bizonyult feleslegesnek, mert az újinfluenza-járvány kitörésekor a szakemberek még azzal számoltak, hogy két oltás lesz szükséges a védettség megszerzéséhez. Emellett maga a járvány is szelídebb lefolyású a vártnál, és az oltással kapcsolatos érdektelenség, illetve gyanakvás is lanyhább keresletet okozott.

A 65 millió lakosú Franciaország nem kevesebb mint 94 millió vakcinát rendelt 869 millió euróért, ebből nemrég 50 milliót lemondott, miután eddig mindössze ötmillió embert oltottak be. A párizsi vezetés különösen kemény kritikákkal szembesült ellenzéke részéről az oltóanyagokkal kapcsolatos pazarlás miatt; Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter most viszont a döntés nyomán több mint 350 millió eurós megtakarítással büszkélkedhet. A kormánynak ráadásul 300 ezer vakcinát már sikerült eladnia Katarnak; Egyiptom kétmilliót vehet meg, és tárgyalnak Ukrajnával és Mexikóval is.

Nagy-Britanniában a kormány felhagyott a lakosság egészét megcélzó oltási programmal, és már csak a gyerekek, a terhes nők, az egészségügyi problémákkal küzdők, illetve az egészségügyi és szociális dolgozók elérésére törekszik. London ezért lemondta a további rendeléseket a Baxter gyógyszergyárnál, és a szállítandó mennyiség csökkentéséről tárgyal a GlaxoSmithKline-nal (GSK). Az eredeti megállapodások értelmében Nagy-Britannia összesen 500 millió fontot fizetne a két cégnek a vakcinákért.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

vakcina H1N1 GSK GlaxoSmithKline oltóanyag újinfluenza baxter
Kapcsolódó cikkek