Cégvilág

A jó munkaerő titka: dolgozik, mint a gép és soha nem beteg

Kirúghatnak-e valakit állásából a betegsége miatt? Tájékozódhat-e alkalmazottja egészségi állapotáról a munkáltató? A tömeges elbocsátások idejét élve bizony nem lényegtelen kérdések ezek.

Betegnek lenni manapság nem túl kifizetődő állapot. Sokan eltitkolják kisebb-nagyobb bajaikat, hiszen aki túl sokszor megy el betegállományba, akadályozza a munkát, s a létszámleépítésnél nem sok jóra számíthat. Ezért kisebb egészségügyi gondjait mindenki maga próbálja kezelni, s csak akkor megy orvoshoz, ha nagyon muszáj. Hozzájuthat-e a munkáltató az egészségi állapotunkra vonatkozó adatokhoz?

— A munkavállaló betegségéről nem tájékoztathatjuk a munkaadót, kizárólag arról, hogy az adott munkakör elvégzésére alkalmas-e vagy sem — mondta a BEOL.hu kérdésére Erdődi Erzsébet főorvos. A foglalkozás-egészségügyi szűréseket végző szakembertől megtudták, hogy jogszabály írja elő az előzetes, időszakos és soron kívüli orvosi alkalmassági vizsgálatokat az adott foglalkozásra vonatkozóan. Azt, hogy a vizsgálat mire terjedjen ki, s milyen időközönként ismétlődjön, azt ugyancsak rendeletben szabályozták.

Az életkor előre haladtával a szűrések is gyakrabban válhatnak indokolttá. Előfordulhat, hogy valaki ideiglenesen alkalmatlanná válik feladatának ellátására, ám megfelelő kezelések után visszatérhet a munkakörébe. A munkáltatót erről is tájékoztatni kell. Az orvosi titoktartás alól felmentést adhat a munkavállaló, amennyiben például munkaügyi perben próbálja bizonyítani, hogy egészsége a munkavégzés következtében romlott meg. A bíróság előtt már ismertté válhatnak a korábbi vizsgálatok eredményei, részletei.

— Közvetlenül nem lehet indoka egy esetleges felmondásnak az, hogy a munkavállalónak megromlott az egészségi állapota. Ugyanakkor, közvetve és betartva bizonyos kötelező eljárásokat, végső soron vezethet munkáltatói felmondáshoz a dolgozó megbetegedése — tudták meg Virág Ágota munkajogásztól.

A szakember elmondta azt is, hogy a munkavállaló is indíthat pert, amennyiben úgy véli, hogy egészsége a rossz munkakörülmények miatt romlott meg. Azt persze tudni kell, hogy ennek bizonyítása nem egyszerű, vélhetően hosszadalmas folyamat, melyben mindent szakértői véleményekkel kell alátámasztani. Még kisebb az esély arra, hogy valaki ennek okán kártérítést harcoljon ki magának.

Egyébként a munkáltatók és a munkavállalók hajlamosak rá, hogy erre az indokra hivatkozva tisztességtelen módon próbáljanak megszabadulni a másiktól. Ennek kivédésére a leghatékonyabb eljárás a munkabiztonsági és munkaügyi jogszabályok betartása mindkét fél részéről — javasolta  Virág Ágota.

Első az egészség — így szól a régi mondás, ám manapság ez már nem igaz. Sokan akkor sem maradnak otthon, nem íratják ki magukat táppénzre, ha még a mozgás, a levegővétel is kínszenvedést okoz nekik. Inkább utolsó erejükből bevonszolják magukat a munkahelyre, ahol jó esetben gyengén teljesítenek, rosszabb esetben vírussal fertőzik meg kollégáikat.

A különféle kórokat, rossz közérzetet egyre többen titkolják, attól félve, hogy állásuk kerülhet veszélybe, ha rájuk sütik a bélyeget: beteges, gyenge, nem terhelhető. Egy jó munkaerő ugyanis dolgozik mint a gép, s ügyel arra, hogy lehetőleg soha ne öregedjen meg és beteg se legyen.

munkajogász üzemorvos munkaügyi per munkaerő
Kapcsolódó cikkek