Az energetikát jellemző koncepciótlanság, a kormányzati kapkodás, a „lyukak betömése”, a „kátyúzás” után irányváltást kell végrehajtani. Az ország jelentős változások előtt áll, ez késztet bennünket arra, hogy összefoglalva és aktualizálva korábbi javaslatainkat, közzétegyük a helyreállítás energiapolitikáját - ismertette Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat program-javaslatát a minap.



Elképzelésük szerint szakítani kell azzal a dogmatikus felfogással, miszerint a piac mindent megold. Felül kell vizsgálni a szabadpiaci rendszer kizárólagos alkalmazását az energetikában, lehetőleg kompromisszumokat kell kezdeményezni és elérni ezt az EU szabályozásban is. Az állam felelősségét és szerepvállalását, a hazai energiaforrásokkal (biomassza, geotermia stb.) való gazdálkodás elveit, az energetika állami intézményi rendszerét, a vezetékes közszolgáltatások szabályzatát és az energetikai fogyasztóvédelem szervezetét egy energiatörvényben kell rögzíteni.

A nemzeti közösségi érdek prioritása elsődleges, az energiapolitikát is az ország valós teherbíró képességének figyelembevételével kell alakítani. Az EU voluntarista elvárásai helyett realista, közösségi érdekű, fogyasztóbarát energiapolitikát kell kialakítani. A társulat szerint az oroszországi primer energiahordozó (földgáz) behozatali függőség rövid- és középtávon számottevően nem csökkenthető, a leghatékonyabb intézkedések is csak hosszabb távon fejtik ki hatásukat.

Az ellátásbiztonság elsősorban politikai garanciákkal, közös energetikai befektetésekkel, például a Paksi Atomerőmű bővítése, közös EU politikával (energiahordozók közös piaca) erősítendő. Az energiapolitikai célkitűzésekben olyan megoldásokra van szükség, amelyek elsősorban a közvetlenül előttünk álló évtizedek energiaellátását biztosítják. Ezért sem a hagyományos fosszilis energiahordozók felhasználása, sem a nukleáris energia bővítése nem kerülhető meg.

A megújuló energiaforrások még hosszú ideig csak, bár fontos, de kiegészítő szerepet tölthetnek be. A gázfelhasználás túlsúlyának csökkentése elsőrendű energiapolitikai feladat, a lokális hőellátásban, és a központosított villamosenergia-termelésben. A villamosenergia-termelésben összehangoltan növelni kell a hazai lignit és az atomenergia felhasználásának arányát. A megújuló energiák közül kiemelt szerepe lehet a biomassza, a geotermikus energia hőellátási célú hasznosításának. Járosi Márton szerint fontos terület az energiaellátás veszteségeinek csökkentése, az energiaszolgáltatás hatásfokának növelése, a minimális fajlagos energetikai hatékonysági mutatók (hatásfokok) előírása az energiatermelésben és átalakításban.

A másik nagy területe a takarékoskodásnak az energiafelhasználási veszteségek csökkentése, vagyis a „felhasználási hatásfok” növelése. Ide tartozik az épületenergetika, melyet az államnak - az uniós támogatásokat is figyelem bevéve - kiemelten kell támogatni. Érdemi energiahatékonysági, fogyasztói energiatakarékossági programot kell indítani, felhasználva az európai uniós támogatások e területre irányítását. Nem az energiatermelést, hanem a hatékonyabb energiafelhasználást kell támogatni.

A program javaslat szerint új energetikai intézmények felállítását kell kezdeményezni. Az ipar, a közlekedés, a mezőgazdaság, a szolgáltatások és a háztartások energiaellátását egyaránt érintő komplex energetikai feladatok vizsgálatára és összehangolására megfelelő színtű független állami energiastratégiai intézményt kell működtetni. Emellett államilag finanszírozott, de független, lakossági energetikai fogyasztóvédelmi szervezetet és érdekegyeztető fórumot kell létrehozni. A formai működtetés helyett meg kell teremteni az érdemi, tartalmas működés feltételeit, melyben a szakmai és civil szervezeteknek is megfelelő szerepet kell biztosítani.

A Magyar Energia Hivatalt pedig az Országgyűlés felügyelete alá kell helyezni, szervezetét szakmailag meg kell erősíteni. A gáz- és áramszolgáltatásban a hatósági ármegállapítást, illetve árellenőrzést - az erre vonatkozó európai uniós korlátozások határáig - a lehetséges legnagyobb körben, kiemelten a lakossági és kommunális szférában, fenn kell tartani. Az ármegállapításnak hatékony önköltség ellenőrzésen kell alapulnia. Mayer György

Teljes vertikumokat!

Le kell állítani az energia privatizáció minden formáját, alkotmánymódosítással vagy kétharmados vagyontörvénnyel kell megvédeni a közmű-rendszerek, a megmaradt vezetékes energiarendszerek közösségi tulajdonát. Az államnak elő kell segíteni, hogy teljes vertikumú önkormányzati (termelő és szolgáltató) távfűtő, sőt energiaszolgáltató társaságok jöjjenek létre. Az állami tulajdonú energetikai cégeken- mint például az MVM - keresztül közvetlenül, szabályozási eszközökkel (energiatörvény, ágazati energiatörvények, MEH engedélyezés) pedig közvetve segíteni kell a nemzeti érdekű energetikai fejlesztések megvalósítását.