Cégvilág

Le az ukrán liszttel! - Védett a nápolyi pizza

Mintegy negyedszázados vitát követően lezárult a nápolyi pizzával kapcsolatos vita és a specialitás megkapta az Európai Uniótól a védett státuszt.

Tegnap vált hatályossá az döntése, amely nyomán Garantáltan Hagyományos Specialitás minősítés kerülhet a hagyományosan készített nápolyi pizzára. Az olasz séfek csaknem negyedszázada harcoltak az uniós eredetvédelemért, amelyet a múlt hónapban megítélt számukra Brüsszel - írja a BBC.

A pizzakészítők szövetsége szerint az eredetvédelem nagy megtiszteltetés, igaz, egyben szigorú szabályokat is jelent. A címre pályázók csak hagyományos alapanyagokkal, többek között bivalytejból készült mozzarellával és San Marzano paradicsommal készíthetik a pizzát.

Az olasz mezőgazdasági termelők szerint a pizzakészítők mintegy negyede nem megfelelő alapanyagokat, például kelet-európai sajtot és ukrán lisztet használ. Olaszország ezzel az első helyen áll a védet termékek mennyiségét tekintve, 180 oltalom alatt álló árujával felülmúlja Spanyolországot és Franciaországot.

 

oltalom védelem EU pizza
Kapcsolódó cikkek