Cégvilág

Mol-ügy - Még mindig a Szurgut a főszereplő

Átgondolja a Mol a százhalombattai finomító felújítását - jelezte tegnap egy interjúban Thernesz Artúr, a feldolgozás-kereskedelem divíziófejlesztési igazgatója – jelenti a Cashline.

A kedvezőtlen iparági környezet és az alacsony finomítói marzsok tükrében nem számít meglepőnek ez a lépés. A társaság egyébként 2007 májusában döntött 420 millió dolláros finomító fejlesztési programjáról, amelynek keretében a dízel- és tüzelőolaj-kihozatalát növelték volna a dunai finomítóban.

Akkor azt jeleztük, hogy a program időzítése nem szerencsés, mivel a régiós olajcégek beruházásai szintén 2010 környékén fejeződnek be, az iparági környezet alakulása pedig továbbra is bizonytalan (az elmúlt negyedévek tendenciái egyébként pont a dízelárrések csökkenését tükrözik, miközben a benzinárrések valamelyest kedvezőbbek voltak). A döntés egyébként többé-kevésbé egybecseng a piaci szereplők várakozásaival, így nem számítunk meglepetésre.

Minden hétre jut egy Szurgutnyeftegas-os hír. A legfrissebb értesülések szerint korábban egy brit-orosz üzletember, Kirill Kaszatkin ajánlatot tett az orosz társaság 21 százalékos Mol-pakettjére. Ennek fényében már nem annyira meglepő az a múlt heti piaci pletyka, miszerint a Molnak is szándékában állt visszavásárolni a Szurgutnyeftgas-tól a 21 százalékos pakettet.

Véleményünk szerint a történet kulcsszereplője továbbra is az orosz vállalat, amíg ugyanis nem akarják eladni a pakettet, addig felesleges különböző forgatókönyvekről beszélni. Ráadásul, a formálódó Déli Áramlat-projekt, a Surgutneftegas és a Gazprom mind-mind részei egy nagy regionális politikai és gazdasági társasjátéknak, amelynek a szabályai egyelőre nem egyértelműek.

Szurgutnyeftegaz benzin Déli Áramlat árrés Mol Gazprom dízel
Kapcsolódó cikkek