Cégvilág

Pervesztesek a Mercedes gyár területének régi tulajdonosai

Pervesztes lett az a hét felperes, akik a Kecskeméten épülő Mercedes gyár területének egykori tulajdonosaként pert indított a vele opciós szerződést kötő Best Invest Projekt Hungária Kft. tulajdonosai ellen, mert a bíróság szerint a két fél közötti szerződés megkötésénél nem történt törvénytelenség. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság kedden hirdetett ítéletet a perben.

A bíróság a felperesek keresetét elutasította. Az ítélet indoklása szerint, a 7 felperes megbízási szerződést kötött az alperessel, aki opciós vételi jogot is alapított a szerződésben amit a tulajdoni lapokra is rávezettek. A tulajdoni lapokra a másod- és harmadrendű alperesek vételi joga bejegyzésre került, a tulajdonjoga azonban nem.

A bíróság szerint, a felperesek keresete nem megalapozott, mert az opciós szerződés kölcsönösen egyező akaratukból jött létre. Az alperes benyújtottak egy jognyilatkozatot is, melyben a felperesek lemondtak a szerződés megtámadásának jogáról.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a felperesek nem kívánták perbe vonni Kecskemét Önkormányzatát.

A felperesek és jogi képviselőjük nem jelent meg az ítélethirdetésen, ezért nem tudni, hogy fellebbeznek-e.

A per zárt tárgyalás keretében folyt, az ítélethirdetés nyilvános volt, de az üzleti adatokra vonatkozó részeket az ítélet kerülte.

A per előzménye: a Mercedes gyár építésének bejelentése után Kecskemét önkormányzata elővásárlási jogot alapított az ingatlanokra és az eredeti tulajdonosokat kifizette. Az önkormányzat azonban csak azon az áron tudta megvásárolni az ingatlanokat, amekkora vételár a gazdák és a másod- és harmadrendű alperesekkel kötött opciós szerződésben szerepelt.

Az önkormányzat egy ügyvédi számlára átutalta a ingatlantulajdonosoknak járó vételárat, mely után a terület tulajdonjoga az önkormányzatra szállt. A Mercedes-beruházóival kötött megállapodás értelmében - aki a területet egyben akarta megvásárolni - az önkormányzat a mezőgazdasági művelési ágból kivonta a 440 hektáros területet, közművekkel látta el, majd továbbértékesítette a Daimler AG magyarországi leányvállalatának.

Az MTI megerősített információi szerint, a Best Invest Projekt Hungária Kft. opciós szerződésben leírt vételárajánlata hektáronként 14 millió forint volt, amelyből 6 millió forintig 3 százalék, az e feletti részből pedig 50 százalék volt az ingatlancég jutaléka.

A területnek közel 150 tulajdonosa volt, akik többsége opciós szerződést kötött a Best Invest Hungária Kft-vel. A gazdasági társaság így több milliárd forinthoz jutott az opciós szerződések megkötése révén.

Azt nem vizsgálta a bíróság, hogy a területet az ingatlan tulajdonosoktól megvásárló Kecskemét Önkormányzatnak az ingatlancéggel semmilyen jogügylete, tárgyalása nem volt, mindössze kénytelen volt tudomásul venni a gazdák és a Best Invest Projekt Hungária Kft. közötti opciós szerződést.

A felperesek jogi képviselője korábban az MTI-nek elmondta: nem akarták perbe vonni sem Kecskemét Önkormányzatát, sem a beruházó Daimler AG magyarországi leányvállalatát, mint ahogy azt több újság állította. Hangsúlyozta: a pernek nem volt semmilyen politikai indítéka.

pervesztés terület tulajdonos per merceds gyárt
Kapcsolódó cikkek