A múlt év első negyedében mélypontot elérő árbevétel-várakozásokat jelző mutató immár harmadik negyedéve – egyre növekvő mértékben – emelkedik. A megkérdezett vállalkozások mintegy 74 százaléka várja, hogy cége nyereséges lesz az idén. Ez a válság 2008. szeptemberi kezdete óta mért eddigi legmagasabb arány. Az egyes szektorok között azonban jelentős eltérések vannak: a közeljövőt illetően a szolgáltató cégek a legoptimistábbak: 6,7 százalékos árbevétel-bővülést és 4,3 százalékos nyereségnövekedést várnak.
A vállalkozások mérete szempontjából a kisvállalkozá-sok a legbizakodóbbak e tekintetben, ők 6,6, a mikrovállalkozások csak 5,5, míg a középvállalatok ennél is gyengébb, 3,8 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak. Észak-Magyarország régió vállalatai a legbizakodóbbak, 79 százalékuk tervez ez évre árbevétel-emelkedést. Arányaiban a dél-dunántúli vállalkozások számítanak legkevésbé eredményeik javulására (65 százalék).
A K&H és a GfK 2004 óta készíti el a mikro-, kis- és középvállalkozások körében végzett bizalmiindex-kutatást. Az adatvétel negyedévente, 700 vállalkozás megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2009. december 1–11. között történt. VG