Cégvilág

Engedett a British Airways és az American - Nem eleget?

A British Airways és az American Airlines és az Iberia jelenleg egyezteti az EU és az Egyesült Államok közötti járatok működését és szövetségét tovább növelné, Brüsszel azonban a verseny korlátozása miatt aggódik, ezért a két légitársaság most felajánlotta, hogy lemond területének egy részéről.

A British Airways, az Iberia és az American Airlines felajánlotta, hogy lemond járatai egy részéről a londoni Heathrow, Gatwick, valamint a New York-i JFK területén. Az Európai Bizottság ezután a rivális légitársaságokat kérdezi meg arról, elegendőnek tartják-e ezeket a lépéseket arra, hogy a jövőben is biztosított legyen a szabad verseny. Ha a válasz igen, lezárhatják a cégek ellen indított trösztellenes eljárást, amely jelentős bírsággal végződhetne - jelenti az AP.

A három cég jelenleg az EU és az Egyesült Államok között közlekedő járatokat üzemelteti egyetértésben és a jövőben a kapacitás-, ár és menetrendegyeztetést kiterjesztenék a Kanadából, Mexikóból, Norvégiából, Svájcból és Puerto Ricóból érkező gépekre is.

Az egyik érintett, a Virgin Atlantic máris közölte, hogy a felajánlást teljesen alkalmatlannak találja és a légitársaságok gyakorlata tönkreteszi a versenyt és növeli az árakat. A Virgin szerint a JFK és a Heathrow között közlekedő járatok 47 százalékát üzemeltetné a három légitársaság, amely így megszerezné a legprofitábilisabb útvonalakat a két reptér között.

Az American Airlines és a BA egyébként már kétszer próbálta sikertelenül szorosabbra fűzni együttműködését, de az európai szabályozó hatóságok mindkétszer a Heathrow-i járatok csökkentésére szólították fel a vállalatokat, amelyet azok ezúttal meg is tennének.

American Airlines british airways Heathrow London Gatwick New York
Kapcsolódó cikkek