Cégvilág

Melegétel-utalványok - Fordulat jöhet a választások után

Ha a választások után is maradnak az élelmiszer-utalványokat terhelő adók, úgy éles lobbicsata várható a kereskedők és a vendéglátósok között.

Jócskán megcsappant az áruházakban az étkezési utalványok forgalma, és nem csak azért, mert a személyi jövedelemadó-(szja-) törvény változása nyomán januártól jelentős adóteher rakódott ezekre a cafeteria juttatásokra - közölte keddi számában a Népszabadság.

A kereskedők szerint a probléma az, hogy az adómérték változása mellett a törvényhozók változatlanul hagyták a hideg- és melegétel-utalványok elfogadására vonatkozó szabályokat.

Az új adótörvények alapján a munkáltató kevésbé érdekelt abban, hogy hidegétel-utalványokat adjon dolgozóinak természetbeni juttatásként. Így az adóváltozás gyakorlatilag nettó forgalomcsökkenésként fog jelentkezni a kereskedőknél, méghozzá vélhetőleg nem is kicsivel: úgy tudjuk, hogy az adóváltozás előtt, 2009-ben az áruházláncok összforgalmának 5–10 százalékát tették ki a – főképpen – hidegétel-utalványok. A boltokban azonban még nem mindenhol tapasztalnak drámai mértékű visszaesést.

Ennek oka lehet, hogy hírek szerint a januári adómérték-változás előtt számos cég előbbre hozta a hidegétel-utalvány kiadását. Vannak azonban már jelei annak, hogy 2010-ben karcsúbb lehet az áruházak – a válság óta finoman szólva sem eget verő – forgalma.

Sajtóértesülések szerint a kereskedői lobbi már készül az új törvényhozási időszakra, s olyan javaslatot tesznek le az asztalra a következő parlamenti ülésszakon, amelyben az szja-törvény átírásával lehetővé tennék, hogy a melegétel-utalványokat áruházakban is fel lehessen használni. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) korábbi nyilatkozatában azzal érvel: a jelenlegi rendszer a dolgozókat is hátrányosan érinti, mivel azok nem mindenütt tudják a munkahelyhez közel beváltani a melegételutalványaikat, vagy éppen nincsen elég idejük munka közben vendéglátóhelyre menni.

melegétel-utalvány OKSZ Tesco
Kapcsolódó cikkek