Cégvilág

Miben szorulnak tanácsra kisvállalatok?

A legtöbb pénzügyi szakértő egyetért abban, hogy a túlélésre való törekvés nem lehet a kisvállalatok egyetlen célkitűzése 2010-ben – áll a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) által készített felmérésben.

Az ACCA 2009-es negyedik negyedéves Globális Gazdasági Kondíciók című tanulmány keretében arról kérdezték meg a pénzügyi szakértőket, hogy milyen tanácsot adnának azoknak a kisvállalkozásoknak, akik a lehető legtöbbet szeretnék kihozni a gazdasági fellendülésből 2010-ben.

A válaszok alapján az ACCA 20 területet tart kulcsfontosságúnak a pénzügyi tanácsadás területén. Ezek közül a legfontosabbak az üzleti racionalizálás, a költségek, a tervezés, üzleti stratégia, a fizetőképesség, likviditás, valamint a minőség és ügyfélkezelés.

Annak érdekében, hogy a kapott eredmények értékelhetőbbek legyenek, az ACCA három külön csoportba osztotta a válaszadókat, attól függően, hogy mely témákat hangsúlyozták válaszaik során. Így született meg a következő három kategória: stratégák, versengők, és a védekezők.

A stratégák csoportba tartozó könyvelők úgy vélik, hogy a fellendülés már folyamatban van, a kisvállalkozások vezetőinek pedig ideje nagyban gondolkodniuk, és masszív terveket kell készíteniük a jövőre nézve.

A versengők csoporthoz tartozó pénzügyi szakértők úgy vélik, hogy a gazdasági visszaesés a kisvállalkozások számára egy újabb lehetőség, amiből hasznot kovácsolhatnak.

A védekező könyvelők csoportja nem gondolja, hogy a fellendülés a közeljövőben bekövetkezne.

pénzügyi tanácsadás ACCA racionalizálás kkv
Kapcsolódó cikkek