Cégvilág

Szociális építőtábor indul Nagykanizsán

Új típusú szociális támogatást kínál, s ezzel a szociális bérlakásban élőkön segít, a polisztirolhab hőszigetelőanyag gyártásban piacvezető Austrotherm Kft.

A társadalmi felelősségvállalás új formájáról Kruchina Sándor, a cég szakértője tájékoztatott. A szociális bérlakásokban általában alacsony jövedelmű, nehéz helyzetű emberek élnek. Sokszor még a kis összegű bérleti díjat sem tudják kifizetni.

Ha akár csak egy hónapi bérrel megcsúsznak, könnyen belekerülnek az adósságspirálba, amiből önerejükből kikászálódni nagyon nehéz. Ezen próbál segíteni a nagykanizsai szociális építőtábor. Az elképzelés szerint az önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújításán végzett munkálatokkal, a munka értékének beszámításával csökkenthetnék tartozásukat a lakók.

A program szervezője a Társadalomelméleti Kollégium alapítványa, a projekt fő támogatója a Norvég Civil Támogatási Alap és a Habitat for Humanity.  A program fő célja a hátrányos helyzetű szociális bérlakók adósságainak csökkentése.

Az áprilisban induló felújításban lakók és önkéntesek, főleg egyetemisták, fiatalok vesznek majd részt. Munkájukkal az önkormányzati tulajdon értéke magasabb lesz, és ezt az értéknövekedést tudják majd a rossz szociális helyzetű bérlők lakbérhátralékaik kiegyenlítéseként jóváíratni. Fontos szempont, hogy a lakók tehessenek valamit magukért, a környezetükért. A program várja további önkéntesek jelentkezését.

Mivel a háztartások energiaigényének nagy részét, 56 százalékát, a fűtési költség teszi ki, ezért is elengedhetetlen, hogy ezek a házak jól szigeteltek legyenek. A tervezett hőszigeteléshez az Austrotherm Kft. is hozzájárul, és kedvező áron biztosítja az felújítóknak a homlokzati hőszigetelő lemezeket – mondotta Kruchina Sándor.

építőtábor Austrotherm segély szociális bérlakás rászoruló
Kapcsolódó cikkek