Cégvilág

Új kutatóintézet a magyar piacon

Új gazdaságkutató intézetet alapít a Stumpf István által vezetett Századvég Alapítvány. Új közgazdasági közelítésmódot ígérnek az alapítók, a működés 2011-re érheti el a végleges formáját, de nemsokára megjelennek első kiadványukkal.

Keynes azért volt sikeres, mert az elméleti tudást össze tudta kapcsolni a gyakorlati tapasztalattal, ebben a magyar gazdaságkutató piacon hiány van, és ezt igyekeznek pótolni a Századvég szakemberei – fejtette ki Heim Péter, az alakuló intézet igazgatója. Szolgáltatásaikat a magán- és az állami szektornak nyújtják majd, 5 millió forintos jegyzett tőkével, azaz a törvényben előírt minimummal alapították meg a zártkörű részvénytársaságot - modta el a Világgazdaságnak Heim Péter, aki Giró-Szász Andrással közösen a tulajdonosa az új vállalkozásnak. 

A közgazdaságtanban paradigmaváltás megy végbe, Magyarország viszont húsz évvel le van maradva, és a régi elméletek kötelékében vergődik - mondta Mellár Tamás, az intézet szakmai vezetője. Az elmúlt nyolc év gazdasági folyamatai azt mutatták, hogy visszalépés történt minden területen, hogy ez a jövőben elkerülhető legyen, új gondolkodásmódot kell meghonosítani. A szakmai tervek szerint az intézetben mikro-, mezo- és makrogazdasági elemzéseket, szimulációs vizsgálatokat, modellbecsléseket végeznek, adatbázist hoznak létre, amely megvásárolható lesz.

kutatóintézet Századvég alapítás
Kapcsolódó cikkek