Cégvilág

Vásároljon esőt Ön is!

A múlt évben az amerikai gazdaság gyengélkedett, de úgy tűnik, nem minden téren: a Second Life virtuális világában a pénzforgalom 65 százalékkal növekedett 2008-hoz képest.

567 millió dollár – ennyit fizettek ki tavaly egymásnak a Second Life tagjai. A virtuális világ lakói 55 millió dollárnyi, virtuálisan szerzett pénzt cseréltek valódi dollárokra PayPal számlájukon. Az online játéktérben megforgatott összeg 65 százalékkal növekedett egy év alatt, vagyis a válság a legkevésbé sem érintette ez az ágazatot.

Mára több ezer vállalkozó szerez egy kis mellékes jövedelmet a Second Life segítségével, közöttük Dana Moore is – a The Washington Post által megkérdezett programozó esőt, pontosabban viharokat ad el a virtuális térben, amelyek segítségével a játékosok eláraszthatják földjeiket.

A Kaliforniai Egyetem professzora szerint nem meglepő a vállalkozás sikere, hiszen a Second Life vonzó alternatíva minden kezdő üzletember számára: egy jelentős, vásárlóerővel rendelkező közönség, amelynek eléréséhez nincs szükség tőkére, sem gyárra.

A legtöbb virtuális vállalkozó csak párszáz dollár keres a való világban létező állása mellett, de néhány cég tekintélyes birodalmat épített ki a virtuális térben. A Stiletto Moody például több ezer pár cipőt ad el 8 dolláros darabáron – több mint 50 olyan cég akad, amely évi 100 ezer dolláros forgalmat bonyolít online. A Second Life 25 legjobban kereső felhasználója egyébként főleg nagybirtokosok közül kerül ki és összesen 12 millió dollárt keres évente.

 

vállalkozó virtuális gyár Vásárlóerő Second Life
Kapcsolódó cikkek