Cégvilág

Listázza a Négy Mancs a baromficégeket

A Négy Mancs központú állatvédő szervezet listát hozott létre a baromficégekről, mely segítségével ajánlja a társaságokat az osztrák kereskedelmi láncoknak. A szakma képviselői rossz néven vették az akciót.

Továbbra is „feketelistán” szerepel a szentesi Hungerit Zrt. és a hajdúböszörményi Hungavid Kft. a Négy Mancs (NM) elnevezésű, osztrák központú állatvédő szervezetnél – tudta meg az agromonitor.hu. Az NM megállapítja: mindkét cég rendkívüli erőfeszítésekkel – hamis közlésekkel és elterelő manőverekkel – próbált meg piaci előrelépéseket színlelni. A Négy Mancs hangsúlyozottan azt tanácsolja, hogy az üzletláncok ne lépjenek kereskedelmi kapcsolatba e két céggel, „nemcsak az állatvédelem, hanem az átláthatóság hiánya miatt sem”.

Az állatvédő szervezet azokat a magyar baromfitenyésztőket tette múlt héten pozitív listára, akik vállalták, hogy az állattartás során nem alkalmaznak az állat kínzásával járó technológiákat, és a listát átadta 30 osztrák nagykereskedőnek, illetve szupermarket láncnak. Az NM tájékoztatása szerint a magyar tenyésztők igazolhatóan mellőzni fogják a szárnyastömést és -tépést, és vállalták, hogy alávetik magukat a szúrópróbaszerű ellenőrzésnek. A szervezet a magyarországi cégek közül a mezőkovácsházi Pannonlúd Kft., a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. és a debreceni Tranzit-Ker Zrt. termékeit ajánlja a nyugat-eutópai élelmiszerláncoknak.

„A magyar baromfiágazat szereplőit megoszthatja, hogy a Négy Mancs pozitív listára tett több hazai baromfiipari céget” – idézte a hírportál Bárány László, a Baromfi Terméktanács (BT) elnökének véleményét. Nem kizárt azonban, hogy a mostani lépés az NM újabb akciója a magyar lúdágazat ellehetetlenítésére – közölte az elnök.

Bárány László úgy véli, hogy a listára felkerült cégeknek illett volna előzetesen egyeztetniük a hazai baromfiágazat többi szereplőjével az ügyben, de ez nem történt meg. Szerinte azonban az is elképzelhető, hogy a „listázás” az NM önálló akciója. Ezzel – tette hozzá – az állatvédő szervezet arra törekedhet, hogy egymás ellen fordítsa a magyar baromfiszektor – külpiacon is érdekelt – szereplőit.

Bárány László Baromfi Terméktanács hungavid Hungerit baromfi négy mancs
Kapcsolódó cikkek