Cégvilág

Projektközpontot hozott a kooperáció

Három év alatt félmilliárd forintos ráfordítással fejleszti tovább az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és a német Fraunhofer Társaság azt a Termelésmenedzsment és - informatikai Projektközpontot, amelyet az akadémiai kutatóintézet, valamint a német műszaki és szervezési világcég közösen állított fel.

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete a Nikonnal együtt alakította ki 300 millió forintos befektetéssel új csúcstechnológiás mikroszkóp központját, amely az agykutatásban segíti a magyar tudósokat.

Alkalmazott kutatás-fejlesztési, konzultációs kapacitását, valamint a vevő specifikus, testreszabott megoldások fejlesztése és bevezetése során szerzett széleskörű tapasztalatát kínálja digitális, valósidejű termelővállalatok és hálózataik területén az a Projektközpont, amely Budapesti székhellyel kezdte meg működését az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének részeként. Az új intézmény alkalmazott kutatásokra, valamint egyéni vállalati igényeket kielégítő, fogyasztóbarát megoldások kifejlesztésére és bevezetésére jött létre. A Fraunhofer és az MTA SZTAKI három év alatt egy millió eurót fordít a Projektközpont finanszírozására. Az összeg felét a magyar fél állja a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által nyújtott támogatásból. 

A projektközpont elindításának előzménye az a 2002-ben kötött megállapodás, amelyet a Fraunhofer Társaság stuttgarti Gyártástechnológiai és Automatizálási Intézete (IPA), valamint az MTA SZTAKI kötött, és amely már az évezred elején lehetőséget biztosított arra, hogy a nemzetközi cég szakemberei az Akadémia kutatóival karöltve, a Termelési és Üzleti Menedzsment néven alapított virtuális intézet működtetésével képesek legyenek a legmodernebb irányítási rendszerek kifejlesztésére az európai ipar számára.

További részletek

MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet
Kapcsolódó cikkek