Cégvilág

Boszorkányüldözés? - Már az alkalmazottak is perelik a BP-t

Beperelték az alkalmazottai a British Petroleumot, mert a cég nyugdíjalapjának értéke jelentősen csökkent a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa következményeként.

A BP piaci értéke több mint felével csökkent az április 20-i baleset óta, amely a legnagyobb olajszennyeződést idézte elő az Egyesült Államok történetében.

A vállalat alkalmazottai azért fordulnak bírósághoz, hogy visszaköveteljék a nyugdíjalap veszteséget. A várhatóan csoportos perként benyújtott keresetet a chicagói szövetségi birság tárgyalja majd. A beterjesztett panasz szerint az alapban 2009 év végén 2,45 milliárd dollár értékű letéti volt, ez a 8,27 milliárd dollár értékű teljes eszközállomány 29 százaléka – tudósít a Business Week.

A keresetben megfogalmazott kifogás szerint a cég vezetésének tudnia kellett volna, hogy az alapban elhelyezett pénzek sorsa kérdéses, mivel a BP menedzsmentje súlyos vezetési hibákat követett el és nem megfelelő üzleti gyakorlatot folytatott a Mexikói-öbölben történt katasztrófa kapcsán.

A BP egyébként tegnap közölte, hogy a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés elhárításának költsége elérte a 2,65 milliárd dollárt, ami napi 100 millió dolláros ráfordítást jelent.

eszközállomány BP nyugdíjalap British Petroleum
Kapcsolódó cikkek