Cégvilág

Egybeolvad a Fujitsu és a Toshiba mobil üzletága

A Toshiba és a Fujitsu összefogja mobil üzletágát, hogy októberre Japán második legnagyobb készülékgyártójává válhasson.

A Nikkei gazdasági lap elemzői szerint a közös vállalat többségi, 70-80 százalékos tulajdonrészét a Fujitsu birtokolja majd, ez rövid távon csökkentheti a bevételt, de a későbbiekben a cég hasznára válhat - jelenti a Reuters. 

Az összefogás mindkét résztvevő számára költségcsökkentést jelent, ugyanakkor az októberben létrejövő új konglomerátum egyelőre biztosan nem fenyegeti majd az olyan versenytársak pozícióját, mint a Nokia. A japán cégek együttesen csak a globális piac mintegy 3 százalékából részesednek.

A Deutsche Securities elemzői szerint a Toshiba és a Fujitsu 2011-ben együtt több mint 300 milliárd jenes értékesítési forgalmat generálhat a közös mobiltelefon üzletágból, ezzel az új vállalat a második helyet foglalhatja el a hazai piacon a Sharp mögött.

Ebben a hónapban egyébként egy másik japán mobilkonszern is létrejött az NEC, a Hitachi és a Casio részvételével és az elemzők további konszolidációt várnak a szektorban. Az elmúlt két évben csaknem 40 százalékkal csökkentek a mobileladások Japánban.

fúzió toshiba mobiltelefon fujitsu konglomerátum mobil
Kapcsolódó cikkek