Cégvilág

Miért veszélyes, ha nem használ ablakmosót?

Egy brit kutatás szerint a légionárius betegség jóval gyakrabban fordul elő azoknál, akik sokszor vezetnek autót, a kockázat pedig még magasabb, ha az illető nem használ ablakmosó folyadékot.

A légionárius betegség 1976-os megjelenésekor kapta ezt a nevet, amikor az amerikai légió 29 veteránja vesztette életét a kórokozó miatt. A Legionella baktérium főként párás környezetben, rosszul tisztított klímaberendezésekben, zuhanyozókban telepszik meg. Egy friss, brit kutatás szerint pedig az autósokat is veszélyezteti – írja a The Register.

Miután az elmúlt években feltűnően megnőtt a légionárius betegség előfordulásai arány, az Egészségvédelmi Ügynökség kutatni kezdte a jelenség okát. Mint kiderült, a leggyakrabban profi sofőröknél fordul elő a betegség és még inkább azoknál, akik nem használnak ablakmosót. A Legionella baktérium ugyanis könnyedén megtelepszik a tartályban pangó meleg, vegyszermentes vízben. A szélvédő lemosásakor a vízpára, és ezzel a baktériumok is bejuthatnak az autóba, potenciálisan halálos betegséget okozva ezzel.

legionella légionárius betegség baktérium
Kapcsolódó cikkek