Cégvilág

Most érdemes vásárolni - Vonzóak az olcsó hazai irodák

Az ingatlanbefektetők érdeklődése tavaly év vége óta növekedett, bár a befektetési volumen még mindig jelentősen az elmúlt évek szintjei alatt van.

A magyar piac kezd kilábalni a pénzügyi válság által tavaly okozott negatív hatásokból, és a gazdasági stabilitás és egyensúlyjavítás irányában tett kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a befektetők bizalma is visszatérőben van az ország iránt – összegezte a befektetési piac trendjeit Hamish White, a Colliers International befektetési üzletágának igazgatója.

A régiós iránti növekvő bizalmat jelzi az élénkülő felvásárlási aktivitás is a szektorban, melyet jól mutat a CA Immo bevásárlása, az Europolis 1,5 milliárd euró értékű ingatlan portfolióját és a hozzá tartozó hitelt vette meg 272 millió eurós vételáron. Ez az akvizíció a CA Immo saját bejelentése alapján az általa kezelt ingatlanok értékét közel 5 milliárd euróra növeli, és jelentősen erősíti a vállalat régiós profilját.

Az említett tranzakción kívül a Colliers International az év első felében öt jelentősebb ügyletet jegyzett a piacon összesen mintegy 167 millió euró értékben. Ezek közül kimagaslik az Allee bevásárlóközpont 50 százalékának értékesítése, ahol az Allianz közel 100 millió eurót fizetett az ING Development számára az újbudai bevásárlóközpont tulajdonjogának feléért.

„A Magyarországon befektetni szándékozó cégek száma növekszik, s egyre inkább az a kép alakult ki, hogy Budapest egy jó befektetési piac” – hívta fel a figyelmet Hamish White. „Az egyik ok, hogy Magyarországon érdemes befektetni, a viszonylag alacsony irodabérleti díjak, melyek az alacsonyabb tőkeértékekben is tükröződnek, valamint a vonzó megtérülési lehetőségek, melyek nagyobbak, mint más európai fővárosokban.” Egy másik ok, hogy a legfrissebb kutatások alapján 2012-re alulkínálat mutatkozhat az irodapiacon, és az irodabérleti díjak ismét emelkedésnek indulhatnak, mivel jelenleg rendkívül kevés projekt áll fejlesztés alatt.

A bizalom erősödését mutatja a befektetési ingatlanok iránt megnövekedett érdeklődés is, ebben többek között a magyar ingatlanalapok járnak élen. Az ingatlanalapok az utóbbi év során már vásároltak ingatlanokat, köszönhetően a kisbefektetők részéről érkező növekedő likviditásnak.  A hazai nyugdíjpénztárak is elkezdtek aktívan érdeklődni az ingatlanszektor iránt.

A jövőbeni kilátások a hozamok tekintetében nehezen megjósolhatók, a kevés lezárt tranzakció miatt nem sok összehasonlítási alappal rendelkezik az ingatlanpiac. A Colliers International befektetői felmérései alapján ugyanakkor elmondható, hogy körülbelül 7,75 százalékos hozamon van hajlandóság tranzakciókra prémium irodák, 7,5 százalékon prémium kiskereskedelmi és 9 százalékon prémium ipari ingatlanok esetében.

felvásárlás Colliers International irodabérlet tranzakció ingatlanbefektető ingatlanpiac iroda
Kapcsolódó cikkek