Cégvilág

Romániában vásárolt az Állami Nyomda

Az Állami Nyomda Nyrt. megvásárolta Románia egyik legdinamikusabban fejlődő biztonsági nyomdáját, és ezzel tovább erősítette iparági pozícióját a közép-kelet-európai régióban.

Az Állami Nyomda már hetedik éve, egyre növekvő árbevétellel jelen van a román piacon. A kedvező tapasztalatok ösztönözték arra a céget, hogy újabb akvizícióval bővitse jelenlétét: a nyomda megvásárolta a GPV Mail Services S.R.L. 50%-át. A román társaság 2009-es árbevétele 4 millió 287 ezer euro, míg EBITDÁ-ja 446 ezer euro. Fő tevékenysége a biztonsági adatlogisztikán alapuló nagytömegű üzleti levelezés, számlalevelek előállítása és kiküldése.

Az Állami Nyomda Nyrt. valamint a magyarországi Díjbeszedő Holding Zrt. tulajdonában álló DBR Holding S.A. között 2010. július 30-án aláírt üzletrész adásvételi szerződés értelmében a Társaság megvásárolta az S.C. GPV Mail Services S.R.L. (továbbiakban GPV) 50%-os üzletrészét. A tranzakció zárása egyéb zárási feltételek mellett, a román versenyhivatali engedély kézhezvétele után, legkésőbb 2010. november 30-ig várható. A négy éve folyamatosan növekvő vállalat fő tevékenysége számlalevelek és direkt marketing anyagok nyomtatása, megszemélyesítése és postára adása, amely területen 2010-ben is további bővülést tervez. Ügyfélportfólióját döntően bankok (48 %), pénzügyi szolgáltatók (13%) illetve közmű cégek (25%) adják. Románia öt legnagyobb bankjából három a vállalat ügyfele.

Az Állami Nyomda a 2004-ben alapított, kolozsvári székhelyű és 50%-ban tulajdonolt Tipo Direct S.R.L-en keresztül már aktív szereplője a romániai piacnak. A most vásárolt részesedéssel az Állami Nyomda jelentősen növelte gyártási kapacitását és piaci részesedését Romániában. Az Állami Nyomda Csoport és a GPV gépparkja, illetve alkalmazott technológiái kompatibilisek, így a beszerzési és termelési szinergiák a jövőben még jobban kihasználhatóak. A Tipo Direct kolozsvári és a GPV bukaresti termelő üzemei útján lehetőség nyílik az egész román piac lefedésére. A tranzakció így alkalmas a romániai disztribúció hatékonyságának növelésére, valamint a két romániai részesedés együttes ügyfélköre az eddiginél hatékonyabb értékesítést biztosít – nem csak a nagytömegű üzleti levelezés szegmensben – hanem a nagyobb hozzáadott értéket képviselő biztonsági és kártya termékek romániai forgalmazásában és a vonatkozó megállapodás szerint, a Díjbeszedő Holding Zrt. által fejlesztett elektronikus fizetési megoldások szegmensében is. A Díjbeszedő Holding Zrt., amely a Tipo Direct-ben is közvetett részesedést szerzett, az Állami Nyomda Nyrt-vel stratégiai megállapodást kötött Románia és Moldávia területére.

A megszerzett tulajdonrészért a Nyomda 1,5 – 2,2 millió EUR közötti összeget fizet – függően a GVP idénre tervezett új szerződéseinek sikerétől és a 2010-es üzleti év EBITDA értékétől; amely vételár így 6-7-szeres EV/EBITDA szorzót jelent.
A tranzakció zárásának egyik feltételeként szerepel, hogy az Állami Nyomda és a DBR Holding SA megállapodást köt az irányítással kapcsolatos jogokról, amely biztosítja az Állami Nyomda számára a GPV leányvállalatként való konszolidációját, tehát az árbevétel teljes egészében, míg az eredmény a tulajdoni aránynak megfelelően kerül figyelembevételre az Állami Nyomda Csoport konszolidált beszámolójában.

„Az elmúlt két-három évben tucatnyi lehetséges célpontot világítottunk át a régióban. Mindegyik cég esetében azt vizsgáltuk, hogyan tudjuk részvényeseink érdekeit maximálisan figyelembe vevő akvizíciót végrehajtani. Ez a mostani tranzakció amellett, hogy tényleges részvényesi értéket teremt, tovább erősíti a cégcsoport piaci potenciálját a CEE régióban, amely hatékonyan segíti növekedési stratégiánkat. Természetesen tovább dolgozunk azon, hogy a környező országok nagy projektjeiben megkerülhetetlen tényező legyen az Állami Nyomda és az általunk kifejlesztett egyedi technológia.” – mondta Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója.

Állami Nyomda román
Kapcsolódó cikkek