Cégvilág

Széltenderre vár a szakma

Cáfolják, hogy nehézkes az áramrendszer szabályozása. Az energiaipari beruházók a szélparkok létesítésére kiírandó új tenderre várnak. Az országban 300 megawattnyi beépített szélkapacitás működik.

Az energiaipari beruházók a szélparkok létesítésére kiírandó új tenderre várnak. Az országban 300 megawattnyi beépített szélkapacitás működik, 1100 megawattnyira érkezett ajánlat a szakminisztérium (NFM) által visszavont tenderre, és további 700-800 megawattnyi lenne telepíthető a kiadott szakengedélyek alapján. Az NFM szerint is kellenek a szélerőművek, de az újonnan létesülőknek a kormány fejlesztéspolitikai céljait kell segíteniük.

Ma még szerény a szélenergia hazai hasznosítása: 2009-es áramtermelésünkön belül a megújulók csak 5,8 százalékot képviseltek, s abban is a biomassza állt az élen, nem a szél, amelynek támogatására 3,8 milliárd forintot költöttünk. Szakmai vélemények szerint azért is mielőbb el kellene eldönteni, ki építhet az országban újabb szélparkokat, mert most a pangó piacon ötödével kevesebbe kerül egy ilyen projekt, mint később.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

széltender biomassza szélenergia
Kapcsolódó cikkek