Cégvilág

Visszavonták a széltendert

A Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke, Horváth Péter július 15-én visszavonta a szélerőmű kapacitások kiírási dokumentációját, mert megváltoztak a pályázat jogszabályi körülményei is. Ilyen esetre maga a kiírási dokumentáció ad lehetőséget a kiírás visszavonására.

Június 18-án ugyanis a nemzeti fejlesztési miniszter megváltoztatta azt a rendeletet, amely meghatározza pályázat feltételeit, minimális tartalmi követelményeit, és az eljárás szábályait – derül ki a hivatal honlapjára holnap felkerülő közleményből. A közlemény emlékeztet, hogy a szélenergia, mint hasznosításával előállított villamos energia kötelező átvétel alá esik.
A kötelező átvétel piaci árhoz viszonyított magasabb ára azonban emeli az áram végfelhasználói árát is, e hatást pedig mérsékelni kell. Épp e mérséklést szolgálja az árversenyt feltételező pályázat. Ugyanakkor a szélerőművek termelése erősen függ az időjárástól, vagyis jelentősen befolyásolja a villamos energia rendszer szabályozhatóságát, ezzel az ellátás biztonságát. Ezért fontos, hogy azok a pályázók élvezzenek előnyt a tenderen, amelyek részvételt vállalnak a villamos energia rendszer szabályozásában. E szempontok alapján a kormány és a szakminiszter megvizsgálta a fenti rendeletet, és annak megváltoztatásáról határozott.
A módosítás érinti a jogszabály célját, a pályázat bírálati szempontjait és az eredménytelenség megállapításának feltételeit is.
A közlemény nem írja, de az új rendelethez igazodva nyilván hamarosan új kiírást készít a MEH.

Világgazdaság Online-->

MEH rendelet MeH széltender
Kapcsolódó cikkek