Cégvilág

Stabilizálódó ingatlanpiac - Árak, trendek, átadások

2010 a stabilizáció jegyében telik az ingatlanpiacon. Az átadások – melyek jelentősen csökkenő trendben vannak –, bérbeadások és az adásvételek tekintetében a piac 2010 első felében az egyensúly irányába mozdult el – olvasható a Colliers tanulmányában.

A fejlesztői tevékenység csökkent az elmúlt időszakban, az év első felében összesen 46 000 négyzetméter terület került átadásra a spekulatív piacon, az egyetlen folyamatban lévő built-to-suit beruházás még nem készült el június végéig.

A teljes béringatlan-állomány így 1,6 millió négyzetméter-re nőtt, melyből 1,13 millió négyzetméter (71 százalék) spekulatív fejlesztés. Az év második felében hasonló mennyiségű terület kerülhet átadásra, ami az év egészére összesen 80 000 négyzetméter új átadást jelent – viszonyítási alapként a 2009-ben megépített területek felét.

Összehasonlítva a 2009 első félévében regisztrált rendkívül alacsony, 26 000 négyzetméternyi bérbe adott területtel, az idei év első felében 70 000 négyzetméter területre született új szerződés. Ezen belül 20 000 négyzetméter (29 százalék) meglévő bérlők bővülésének volt az eredménye. Ugyanakkor, míg az utóbbi években a bérbeadások 40-50 százalékát a logisztikai cégek tették ki, idén a szerződések többségét végfelhasználó cégek kötötték. Magas volt az újratárgyalások és a szerződés hosszabbítások aránya is.

A második félévre jók a kilátások a bérbeadások terén, és hasonló aktivitást várunk, mint az év első felében. Ez azt jelenti, hogy az év egészére 140.000 négyzetméter bérbeadás történhet, hasonlóan a tavalyi évhez. Mivel az elmúlt időszakban bizonyos mennyiségű ipari bérlemény felszabadulására is sor került, az első félév bérbeadásai arra voltak elegek, hogy a nettó piaci felszívás enyhe pluszba kerüljön, és elérje a 12 500 négyzetmétert, összehasonlítva a tavalyi év egészében elért 55 000 négyzetméterrel.

Ez azt is jelenti, hogy az üresedési ráta nagyjából stagnált a tavalyi év végi 21,2 százalékhoz képest, és 21,3 százalékon állt a félév végén. Ezen belül a spekulatív fejlesztésekben az üresedés 23 százalékról 24,7 százalékra nőtt, míg a BTS épületekben csökkent, 17 százalékról 13,1 százalékra (ez jelentős részben a volt Rynart portfólió látványos hasznosításának köszönhető). A bérleti díjak terén stagnálás volt tapasztalható első félévben, így a nagyobb alapterületű, "big box" raktárbérlemények nettó kínálati bérleti díjai általában 3,2–3,8 euró/négyzetméter/hó között mozogtak, míg a városi logisztikai épületek tekintetében 5 euró körül alakultak.

big box bérleti díj terület built-to-suit átadás beruházás ingatlanpiac béringatlan colliers
Kapcsolódó cikkek