Cégvilág

Feljelentés az ÁNTSZ-laboratóriumok privatizációja miatt

Feljelentést tett Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár az ÁNTSZ-laboratóriumok privatizálásának kivizsgálása ügyében.

A szakma és a közvélemény elvárása volt, hogy tisztán lássuk, hogyan történt a tisztiorvosi szolgálatok 2005 óta végbement privatizációja. Nagyon jelentős ügyről van szó, így szükség van a teljes transzparenciára - mondta Szócska Miklós a Világgazdaság Online érdeklődősére. Ezért döntöttem úgy, hogy az igazságszolgáltatásra bízzuk a privatizáció végrehajtásának kivizsgálását - tette hozzá. A Heti Válaszban ma megjelent cikk szerint másfél milliárd forint felárral passzolták tovább a tisztiorvosi szolgálat laboratóriumhálózatát, amin korábban az egészségügyi hatóság 48 millió forintért adott túl. Az állam által alkalmazott szakértők saját üzleti köreiknek játszották át a hálózatot.

A történet 2005 decemberéig nyúlik vissza, amikor merész hangú ajánlat érkezett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ). A nem hatósági feladatokat ellátó laboratóriumokat akkor már másodjára hirdették meg eladásra, ám senkinek sem kellettek.

A kikiáltási ár 200 millió forint volt, ezen felül a vevőnek kellett állnia a 192 millió forintos korábbi veszteséget, és még 300 millió forintot, a feleslegessé váló dolgozók elbocsátásának költségét. Az adásvétel legkevesebb 700 millió forintba került volna a vevőnek. Az egyetlen ajánlat, az Euro-Labor Invest Kft.-é ehhez képest pimasz volt: 48 millió forintot ígért a cégért, a korábbi veszteségek megtérítését kérte, és azt, hogy a több száz feleslegessé váló dolgozó elbocsátásának költségét az állam vállalja - írja a [email protected].

ÁNTSZ labor Szócska Miklós
Kapcsolódó cikkek