Cégvilág

Hullámvasúton a kínai autópiac

A nyári hónapok stagnálása után augusztusban közel 60 százalékkal bővült a kínai autópiac, de elemzők szerint rövidesen ismét mérséklődik a tempó.

Az elmúlt hónapban 1,215 millió közúti jármű került a kínai utakra, 55,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A forgalomba helyezett 977 300 személyautó pedig 59,3 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusi darabszámot. A piacelemzők azonban visszafogottan nyilatkoznak.

Jeffrey Shen a Ford-Mazda csoport helyi igazgatója például nem hiszi, hogy a harmadik és negyedik negyedév során fennmaradna az 50 százalékot meghaladó piacbővülés, és kitart amellett a korábbi prognózis mellett, amely szerint a kínai autóeladások legfeljebb 15-20 százalékkal bővülhetne ebben az évben.

Hasonlóképpen nyilatkozott a Reutersnek Gregoire Olivier, a PSA Peugeot-Citroen Asia vezetője, mondván: éves szinten a 15 százalékkal is nagyon meg lehet elégedve a szakma. A kínai piac előtt nagyon hosszú és kiegyensúlyozott fejlődés áll, hiszen az ezer lakosra eső személygépkocsik száma erősen a világátlag alatt van.

Hszü Csang-ming, a kínai gazdasági információs központ vezető elemzője pedig azt hangsúlyozza, hogy a következő évtizedben évi 13-15 százalékos piacbővülést vár a kormányzat. Az idei év végéig Kínában az ezer lakosra jutó autók száma eléri a 25-öt, de a cél a százas szint elérése.

Japánban 8, Dél-Koreában 12 évig tartott, amíg az autó ellátottsági arány húszról százra emelkedett. Kínának ehhez talán 15 évre lesz szüksége – mondta Hszü Csang-ming, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy prognózisa készítésekor nem számolt a kormány esetleges vásárlásösztönző lépéseivel.

A vásárlások tavaly tavasszal ugrottak meg hirtelen azt követően, hogy Peking 50 százalékkal öt százalékra csökkentette a legfeljebb 1,6 literes személykocsik után fizetendő fogyasztási adót. Így az elmúlt évben 46 százalékos bővüléssel 13,6 millióra ugrott az autópiac. A lendület azonban csak az idei áprilisig tartott, ezért iparági elemzők korábban úgy vélték, 17 százalékos emelkedéssel és 16 millió darabbal számolhatnak erre az évre.

eladás Citroen Peugeot Ford Mazda értékesítés kínai autópiac
Kapcsolódó cikkek