Cégvilág

Nem öntenek el minket az amerikai TV-műsorok

Egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint az európai országok televízióinak többsége a kötelezően előírtnál jóval nagyobb teret enged az európai produkcióknak.

A felmérés szerint a kontinens TV-csatornái által sugárzott műsorok kétharmada európai produkció. A televíziók műsoridejük átlag 63 százalékát szentelik az európai produkcióknak, és 35 százalékát a független európai műsorkészítők műveinek – írja az EurActiv.

Az EU audiovizuális médiáról szóló direktívája 2007 óta előírja, hogy a csatornáknak műsoridejük legalább 50 százalékában európai műsorokat kell sugározniuk. A független gyártók számára a műsoridő, illetve a költségvetés 10 százalékát kell fenntartaniuk. A 2007-es és 2008-as adatokból látható, hogy növekszik az európai műsorok szerepe.

Az európai műsorok tekintetében a leggyengébben Ciprus áll, itt 2008-ban csak a műsorok 30 százalékát készítették a kontinensen. Ugyanakkor Lengyelországban több mint 83 százaléknyi műsoridőt foglaltak le az európai produkciók. Magyarország is a mezőn élvonalában található, 2008-ban a műsorok több mint 75 százaléka európai gyártású volt.

felmérés televízió tv EU műsor
Kapcsolódó cikkek