Cégvilág

Per helyett fizet - Sokba került a Zümmögés a Google-nak

A Google 8,5 millió dollárt fizet peren kívüli megegyezés keretében, hogy ezzel elkerülje a Buzz (Zümm) kapcsán a cég ellen tervezett személyiségi jogi pert.

A Google ellen azért akartak magánszemélyek csoportos pert indítani, mert a vállalat szerintük megsértette személyiségi jogaikat a Zümm nevű közösségi modul bevezetésével. Ez az alkalmazás a Gmailbe épülve közösségi szolgáltatásokat kínál fel.

Az induláskor a Zümm automatikusan elérhetővé tette a nyilvánosság számára az adott felhasználó legfontosabb e-mailes kapcsolatait. Ugyan ezt a funkciót ki lehetett kapcsolni, de a felperesek szerint az ezt célzó checkbox nem volt elég egyértelműen feltüntetve. A Zümmöt ezért már a kezdetektől támadták a jogvédő szervezetek, a keresőóriás pedig gyorsan módosította a szoftvert, így most csak a felhasználó külön kérésére hozza nyilvánosságra a Google a kapcsolati információkat.

A The Register tudósítása szerint a Google a megállapodás értelmében egy 8,5 millió dolláros alapot hoz létre, amelyből civil jogvédő szervezeteknek juttat majd támogatásokat.

Zümm per személyiségi jog Buzz Google
Kapcsolódó cikkek