Cégvilág

Putyin és az autóbirodalom?

A Magna International három új gyárat létesített Oroszországban, a Hyundai pedig tegnap avatta fel új, szentpétervári üzemét Vlagyimir Putyin jelenlétében.

A Magna három új üzeme összesen 650 alkalmazottnak ad majd munkát Szentpétervár térségében – írja a Die Presse. Az üzemekben többek között a General Motors, a Nissan, és a Volkswagen számára gyártanak majd alkatrészeket. A három új gyár egyike pedig annak a Hyundainak szállít majd karosszéria elemeket, amelyik kedden nyitotta meg új gyárát az orosz városban. A koreai cég 2012-re 5 300 dolgozó segítségével évi 150 ezer autót szerel majd össze az üzemben. A gyár megnyitóján részt vett az orosz miniszterelnök, aki évek óta jó kapcsolatot ápol a Magna elnökével, Peter Stonach-hal.

Vlagyimir Putyin szerint az orosz autógyártás ez év végére vélhetően eléri a válság előtti szintet - jelenti az Itar-TASZSZ. Az orosz miniszterelnök utalt arra, hogy 2008-ban Oroszország 435 ezer járművet gyártott, tavaly 190 ezret, és ez felső felében pedig már 208 ezer darabot. A Magna International további három autógyárat adott át rendeltetésének Szentpétervár térségében Putyin jelenlétében.

Jelentősen, 48 százalékkal bővült az orosz személyautó- és kishaszonjármű piac júliusban. A tavalyi júliushoz képest 56 ezerrel több, összesen 173 ezer új kocsi került az utakra. A héthavi mérleg ugyanakkor csak 9 százalékos forgalombővülést mutat a bázishoz képest, ám egyik napról a másikra fellendítette a keresletet a március 8-án életbe lépett roncsautó program.

A közel egy éves tervezgetés után eredetileg november 11-ig meghirdetett program 50 ezer rubel (1650 dollár) kormányzati támogatást ajánlott egyes modellekre azoknak, akik becserélik legalább 10 éves autójukat.

Orosz autógyár Magna Putyin Hyundai
Kapcsolódó cikkek