Cégvilág

Az autókereskedőknek is kell fizetniük a válságadót

Az autó- és az alkatrész-kereskedők sem ússzák meg a válságadót, ugyanis a hétfőn elfogadott, az egyes ágazatokat érintő különadók törvénytervezetből végül is nem kerültek ki a gépjármű és gépjárműalkatrész kereskedések - írta a FigyelőNet kedden közzétett írásában.

Erdélyi Péter a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető igazgatója a FigyelőNetnek elmondta: a nagykereskedők ugyanakkor kerültek ki a törvényből, amely ugyanakkor nagyon fontos különbség a törvény eredeti szövegéhez képest.

Hozzátette: a végleges törvényjavaslatban fontos változás még, hogy végül nem a 2009-es bevételi adatok képezik az alapját, hanem majd az idei évé. Ennek ezért van jelentősége, mert a gépjármű kereskedelmi piac tavaly óta is 30 százalékos visszaesést szenvedett el, így legalább azt nem kell leadózni az érintetteknek.

A különadó révén - Erdélyi Péter úgy számol - mintegy 1 milliárd forint folyhat be az államkasszába a gépjármű és alkatrész kiskereskedők révén. Ugyanakkor érdemes adómérleget készíteniük a cégeknek, hiszen az autókereskedők zöme jól fog járni a társaságiadó-változással, amely16 százalékról 10 százalékra csökken – vélte az ügyvezető igazgató.

Gablini Gábor, a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke pedig arra hívta a figyelmet, hogy az autókereskedők piaca mintegy 80 százalékkal visszaesett a válság kitörése óta, mintegy 10 ezer embert bocsátottal el az ágazatból, körülbelül a harmadát az addigi létszámnak. Így szerinte aligha lehet azt állítani ebben az esetben, hogy a válság nyerteseiről lenne szó.

válságadó különadó alkatrész-kereskedők autókereskedők
Kapcsolódó cikkek